Владика Константин служио у Карлсруеу

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је данас Свету Архијерејску Литургију у Карлсруеу у немачкој савезној држави Баден-Виртемберг. Преосвећеном Владики саслуживали су парох Карлсуеа, јереј Александар Шкорић и ђакон Бране Шарић из Цириха. Парохија у Карлсруеу, надлежна за област Баден, посвећена је управо Светој Петки Параскеви која се прославља следеће среде, те је ово био повод данашње канонске посете Епископа Г. Константина.

Црквена општина и парохија за Баден основана је 1992. године издвајањем из тадашње парохије и црквене општине за Баден-Виртемберг са седиштем у Штутгарту. Ова црквена општина припада Архијерејском наместништву за Јужну Немачку, а осим богослужбеног места у самом Карлсруеу у оквиру парохије постоје и филијална богослужбена места у Форцхајму и Гагенауу. Богослужбено место у Форцхајму посвећено је Светом Георгију (Ђурђиц), а богослужбено место у Гагенау Светом Симеону Мироточивом. На територији Црквене општине живи око 6.000 припадника Српске Православне Цркве.

 

Прва редовна богослужења за чланове Српске православне цркве у Карлсруеу и Бадену организовао је од 26. јануара 1975. године јереј Озрен Туцаков из Штутгарта, а богослужења су одржавана у Карлсруеу и Фрајбургу. Године 1992. новооснована парохија у Карлсруеу добила је и свог првог пароха, јереја Милорада Јовановића. Отац Милорад, који је опслуживао и нову парохију у Фрајбургу, остао је парох у Карлсруеу до 2004. године, када је постављен за пароха друге парохије у Нирнбергу. Од 01. августа 2004. године парохија у Карлсруеу додељена је на привремено опслуживање паросима у Штутгарту. Садашњи свештеник, јереј Александар Шкорић, постављен је за пароха у Карлсруеу 2007. године.

Парохија има мешовити хор «Свети Јован Златоусти», основан крајем 2004. године. Свештеник једном месечно одржава верску наставу при допунским школама на српском језику у Карлсруеу, Форцхајму, Гагенау, Бруксалу и Раштату.

У уторак 26. октобра у 10 часова Владика Константин ће служити у Клагенфурту (Целовецу), главном граду аустријске савезне државе Корушка: и у овом граду је Света Петка Параскева слава парохије. Света Архијерејска Литургија ће се служити у храму на адреси Kaufmanngasse 11, 9020 Klagenfurt.

Свету Петку ће са Владиком Константином прославити и парохијани Минхена, где ће на сам празник, 27. октобра у 10 часова, бити служена Света Архијерејска Литургија у храму Светог Јована Владимира (Putzbrunner Straße 49, 81739 München-Perlach). Истом приликом обележиће се и 19 година од освећења земљишта на коме су подигнути храм и црквени центар у Минхену.

Извор: Епархија средњоевропска