Владика Константин у Клагенфурту

Након канонске посете Карлсруеу прошле недеље, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин посетио је поводом парохијске славе, Свете Петке, црквену општину и парохију у Клагенфурту (Целовец). Када је у понедељак 25. октобра допутовао у Клагенфурт, Владику Константина су поздравили месни парох, протонамесник Љубомир Радованов, и градоначелник овога значајног аустријског града и престонице савезне државе Корушка, Кристијан Шнајдер.

Данас је Преосвећени Владика служио у 10 часова Свету Архијерејску Литургију у препуном храму који користи парохија Свете Петке, а који припада старокатоличкој заједници. Саслуживали су о. Љубомир Радованов и ђакон Жељко Симић из Клагенфурта док је појао квартет гостију из Епархије шабачке. Процењује се да је данашњој Светој Архијерејској Литургији у Клагенфурту упркос томе што је радни дан присуствовало око 300-400 верника.

Након Свете Литургије, Преосвећени Владика пререзао је и славски колач поводом парохијске Славе, Свете Петке. Црквена општина и парохија за Корушку са седиштем у Клагенфурту основана је 1996. године. Парохија је посвећена Светој Петки, а за богослужења се користи старокатолички храм у улици Kaufmannsgasse 11, 9020 Klagenfurt. Осим овога, постоји још и филијално богослужбено место у Филаху (Бељак). Данашњи парох, о. Љубомир Радованов, службује у Корушкој од оснивања ове парохије 1996. године. Он је богослужења у овом граду организовао још 1994. године, пре оснивања парохије, док је био српски православни парох у Грацу. Православну веронауку о. Љубомир са још једним вероучитељем предаје у државним школама у Клагенфурту, Блајбургу, Фелдену, Агнонштајну и Шпиталу на Драви.

По актуелним подацима, на територији Корушке живи 4.335 православних верника, од чега је, према слободној процени, 4.000 припадника Српске православне цркве. Епархија средњоевропска има у Аустрији 15 црквених општина у којима служи 20 свештеника и два ђакона. Тачан број православних у Аустрији је споран. Статистике и процене варирају од 179.000 до 500.000 верника.

Свету Петку ће са Владиком Константином прославити и парохијани Минхена, где ће на сам празник, 27. октобра у 10 часова, бити служена Света Архијерејска Литургија у храму Светог Јована Владимира (Putzbrunner Straße 49, 81739 München-Perlach). Истом приликом обележиће се и 19 година од освећења земљишта на коме су подигнути храм и црквени центар у Минхену.