Владика Константин у Регензбургу

Владика Константин у Регензбургу

У недељу 26. фебруара Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је Свету Архијерејску Литургију у Регензбургу поводом парохијске Славе, Светог Симеона Мироточивог. Његовом Преосвештенству саслуживали су о. Станко Ракић из Регензбурга и ђакон Александар Перковић из Хилдесхајма. О. Станко Ракић је овом приликом унапређен у чин протонамесника.

Светој Архијерејској Литургији присуствовали су и високи представници града Регензбурга: шеф посланичке групе Хришћанско-социјалне Уније у регензбуршкој градској скупштини, Кристијан Шлегл и градски одборник Рудолф Ебервајн.

После Свете Архијерејске Литургије је пререзан славски колач и освећено славско жито. У наставку је приређен свечани ручак, којем су присуствовали, поред већ поменутих служашчих и наведених представника града Регензбурга и великодостојници римокатоличке цркве: прелат др Алберт Раух, директор Института за источне Цркве у Регензбургу и монсињор Јохан Тауер, референт за екумену бискупије Регензбург.

Црквена општина у Регензбургу, најпре са центром у Ландсхуту, основана је 1998. године издвајањем из састава Црквене општине у Минхену. Касније је из састава Црквене општине Ландсхут издвојена црквена општина у Розенхајму. Седиште црквене општине је од 2001.  године у Регензбургу. Филијална богослужбена места налазе се у Ландсхуту, Пасауу, Фрајзингу и Бургхаузену. Црквена општина има по подацима пароха око 2.000 чланова. За богослужења, парохија користи капелу Римокатоличке цркве при Институту за источне цркве.

Извор: Епархија средњоевропска