Владика липљански Јован на Божић служио у Винковцима

Његово Преосвештенство Владика липљански г. Јован, викар Патријарха српског, уз саслужење протојереја-ставрофора Предрага Азапа, пароха винковачког, протојереја-ставрофора Душана Колунџића, пароха у пензији, јереја Ненада Лазића, пароха тењског, архиђакона Јована (Станојевића) и ђакона Милан Томашевића, служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа у Винковцима поводом Божића, најрадоснијег хришћанског празника.

Божићној Литургији уз стотињак верника присуствовали су и високи представници српске националне заједнице, генерални конзул Србије у Вуковару Живорад Симић, дожупан Ђорђе Чурчић, предсједник Заједничког вијећа опћина Драган Црногорац и предсједник СДСС-а Војислав Станимировић. На Литургији је певао октет Српске Православне Цркве из Шида.

Овогодишњу Божићну Литургију из Винковаца је преносила Хрватска радио-телевизија.

- Ми смо синови царски зато што смо синови цара Христа, а не зато што смо синови земаљских краљева и царева. Сви смо обични, мирни људи ради којих је Христос дошао, Христос, који је рекао - ја сам дошао да откријем ово не мудрима него безазленима и чистима срца - рекао је Епископ липљански Јован у своме обраћању бројним медијима након свете Литургије.

- Данас, када славимо рођење Богочовјека Господина Исуса Христа, пре свега опростимо једни другима и кажимо брат брату: Мир Божји, Христос се роди! Покажимо да можемо бити и да јесмо народ љубави Божје, народ који у свим искушењима овога века може бити веран и частан. Осим што нам доноси радост велику, Хрисост нам доноси и даје мир Божји, а то је Он сам. Зато божићно празновање и почињемо поздравом: Мир Божји, Христос се роди! Тиме изражавамо своју пламену жељу и насушну потребу да се мир Божји усели у сваког од нас, али и међу нас, децу Божју, наслеђе Његово у овоме свету, прво као Живот нашег живота, Свјетлост свијета, Истина и Пут, а потом и све остало - прочитао у посланици Патријарха српског Иринеја, парох винковачки, протојереј-ставрофор Предраг Азап.