Владика Методије благосиљао Бадњаке пред Саборним храмом у Никшићу

Владика Методије благосиљао Бадњаке пред Саборним храмом у Никшићу
Владика Методије благосиљао Бадњаке пред Саборним храмом у Никшићу
Владика Методије благосиљао Бадњаке пред Саборним храмом у Никшићу
Владика Методије благосиљао Бадњаке пред Саборним храмом у Никшићу

Хиљаде грађана Никшића присуствовале су, на Бадње вече, 6. јануара 2020. године, налагању бадњака пред Саборним храмом у Никшићу. Бадњаке пред никшићком Саборном црквом Светог Василија Острошког освештао је и благосиљао Епископ диклијски г. Методије са свештенством.

Владика је на почетку беседе благословио народ Никшића који се у величанственом броју сабрао да налаже бадњак са својим архипастиром пред храмом небеског заштитика града, Светог Василија Острошког.

Владика је нагласио да су они најдивнији цвет овог народа, окупљени око живог огња, Христа Бога нашег. „Да дођемо и да се сви Њиме огријемо, у ове зимске, студене и ледене дане, када су тама и мрак обавили ове наше крајеве и гдје смо почели да налажемо и разгорјевамо онај огањ, који је овдје хиљадама година гори, разгорјева се. Окупљамо се пред ћивотима Светог Василија, Светог Арсенија, Светог Петра Цетињског и Стефана Пиперског и подсјећамо да морамо разгорјети пламен у срцима нашим, запретен дебелим слојем пепела годинама и деценијама“.

„Да знамо да је овај празник Божића - празник човјекове божанствености и празник Божје човјечности. То је најдивнији, истински символ слободе за коју су наши преци знали и окупљали се, увијек, око овог огња и тај символ слободе знао је онај ко је осјећао да је у Богомладенцу Онај Који је створио све нас и овај свијет и дошао да спаси свијет. Они који нијесу видјели Бога у Вителејском Дјетету, као што су видјели мудраци са истока оне ноћи, коју ми чекамо чекајући Божић, Рођење Христово, они остају заробљени и поробљени својим страстима, у свом мраку, у ћорсокаку. Зато је најбитније, да разгоримо тај огањ божићне слободе у срцима нашим и да спознамо Христа Бога нашег у Витлејемском Дјетету, а тиме да спознамо и брата у ближњему своме, да се сви загрлимо и мирбожамо, да у овој заједници, која се осјетила у овом простору, као никада, можда, до данас, у истини Божјој, у доброти Божјој, у љепоти Божјој, јер смо стали на браник онога за шта су живјели и умирали наши преци, за шта су клечали наши Светитељи. Само тако, ако то спознамо, бићемо истински слободни људи, какве хоће да нас види Господ наш“.

„Разгорите огањ у срцима вашим, понајприје, јер је то онај истински, прави храм који не потпада ни под какве законе земаљске, осим под законе небеске, храм Духа Светог у срцу нашем. Кад њега обновимо, обновили смо и одбранили све оне зидове и храмове, који су подигнути рукама наших предака и под чијим сводовима ми стојимо вечерас“, рекао је Владика Методије.

У име Црквене општине Никшић обратио се протојереј Остоја Кнежевић, старешина никшићког Саборног храма, који је прочитао еаопштење Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори и обавестио сабрани верни народ да ће се молитвена окупљања у градовима широм Црне Горе наставити после Божићних празника сваког четвртка и недеље. Следећи молитвени скуп у Никшићу биће у недељу 12. јануара 2020. године у 18 часова. Свештенство ће у никшићкој Саборној цркви најприје служити молебан, а потом у миру и молитвено проћи кроз Никшић, исказујући незадовољство и тражење правде за слободу вере и живота у Христу Господу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка