Владика милешевски Атанасије у Интернет литији

Његово Преосвештенство Епископ милешевски. г. Атанасије предводио је 31. интернет литију у току које се освнуо на борбу Српске Православне Цркве против дискриминаторног Закона о слободи вероисповести.

-Нама се може чинити да је повод за почетак литија био тужан, али Божји промисао је тајанствен, рекао је владика Атанасије посебно објаснивши да се види плодовима да је сам Бог укључен у организацију тих величанствених ходова.

Владика Атанасије нарочито примећује да су литије пројавиле једноство града Пљеваља који се налази у његовој, Милешевској епархији. -То је било сабрање целокупног народа, не само православних, већ свих грађана града Пљеваља, све препуно хармоније и радости, рекао је Епископ милешевски, додавши да је то тешко сагледати споља већ да је неопходно изнутра доживети.

Владика је са радошћу приметио да су литије биле место не само међуверске толенранције већ и љубави. -То је лако приметити јер је веома очигледно, нагласио је владика Атансије, истичући да су се сви осетили угрожени донесеним законом. -Сви заједно смо, без обзира на веру, осетили да су ови закони о слободи вероисповести који би требало да уносе хармонију и мир – заправо дискриминаторни. Свако ко има смисла за слободу личности, осећа се повређеним таквим законима који дискриминишу све грађане, објаснио је Владика и захвалио браћи муслиманима који су подржали борбу Православне Цркве против безаконог Закона.

Нагласио је да све литије, „и пешачке и интернет литије“ нису препуштене саме себи, иако су дело цјелокупног народа. -Оне су предвођене Епископским саветом на чијем је челу митрополит Амфилохије, рекао је владика Атанасије. -Ако би било неких искушења, неких непредвиђених околности, све је остајало у хармонији управо због мудрог вођења митрополита Амфилохија, нарочито је подвукао владика Атансије, акцентовавши да је Митрополит највећи ауторитет не зато што је то хтео већ што је тако једноставно природно.

-Ја сам члан Епископског савета, али ми смо свесни чињенице да је митрополит Амфилохије најискуснији и најмудрији. Ми се према њему односимо не само као оном који је на челу Епископског савета, већ као према нашем оцу, казао је, између осталог,  рекао је Његово Преосвштенство Епископ милешевски г. Атанасије за тридесет прву Интернет литију.

Извор: Митрополија црногорско-приморска