Владика Милутин: Даривање је божанског порекла

Владика Милутин: Даривање је божанског порекла
Владика Милутин: Даривање је божанског порекла
Владика Милутин: Даривање је божанског порекла
Владика Милутин: Даривање је божанског порекла

Интервју Његовог Преосвештенства Епсикопа ваљевског г. Милутина дат Православљу, новинама Српске Патријаршије

Док су трајале катастрофалне поплаве и отварала се нова и нова клизишта, слушали смо на ТВ екранима различите изјаве и гледали људе, често немоћне и несрећне пред стихијом. Гледали смо како невоље уједињују људе. У тим околностима најбоље се могла видети радост давања. Радост, која је била обострана. Најпре онога ко је давао, а ништа мање онога ко је примао. У сталном контакту са пострадалима, на територији целе Епархије ваљевске, у тренуцима пружања помоћи пострадалима, најдубље сам разумео речи Господа Исуса Христа изречене устима Апостола Павла – "блаженије је давати, него примати" (Дап. 20, 35). Сам Бог је дао Сина свога за спасење света, а сам Син Божји дао је Себе да се разапне да бисмо ми имали живот вечни.

Незапамћене поплаве које су прошлог пролећа погодиле Србију све су нас задесиле неспремне. Кише су дошле изненада и обрушиле се на људе, животиње, имања, труд и стварање свог српског народа. Вода са неба, вода у готово заборављеним, а тада изненада подивљалим и разорним поточићима, натопљена, тешка земља што се кида и мрви све у свом паду пред собом, столетна стабла изваљена и попречена, куће од којих се само димњак издиже над стакластим мутним морем набрекле воде, путеви којих више нема и никуда не воде, изгубљени погледи, страх и очај раздвојених породица, мирис страдања – то је била слика – слика којом је овековечен мај и почетак јуна 2014. године у нашој земљи. Једна од најтеже пострадалих територија обухватила је подручје Епархије ваљевске. Нико није очекивао такве страхоте, али занемелост и немоћ, најбржом могућом реакцијом заменила је солидарност, хуманост, помоћ! У хуманитарној акцији, која је иницијативом Епископа ваљевског г. Милутина отпочела 16. маја 2014. године, Епархија ваљевска прикупила је 80 милиона динара за помоћ пострадалима. Највише новца – преко 40 милиона динара дато је намесништву посавском, односно Обреновцу и околним местима, будући да су поплавни таласи у овом делу епархије оставили најтеже последице. Ваљево је добило око 14, Лајковац 5, Осечина 8, Уб 5,5 милиона динара. Када су ови подаци обнародовани на недавној конференцији за штампу, привукли су велику медијску пажњу. Обимна документација сведочи да је сав новац наменски утрошен, због чега је реализаторима акције савест чиста, рекао је тим поводом секретар Владике Милутина и координатор Центра за прикупљање помоћи јереј Саша Максимовић. А настојало се да се помогне свима којима је помоћ потребна. Подаци о угроженима прикупљени су од парохијских свештеника и надлежних општинских комисија, као и посредством лично упућених молби.

Ваше Преосвештенство, Ви сте на челу Епархије ваљевске од 2006. године. На територији коју обухвата Ваша Епархија, у којој наш народ живи вековима, прошле године су се десиле катастрофалне поплаве. Повод за овај разговор је начин на који се наша Црква, на челу са Вама, у овоj Епархији борила са недаћама које су задесиле народ, и на који начин је унесрећенима пружена подршка и помоћ?

– У овим великим невољама, наша Црква је посведочила да је ДАВАЊЕ божанског порекла. Сходно томе, Црква није била само пасивни посматрач збивања. Напротив, верно завету да је хришћанство непрекидно давање (материјално и духовно), свештенство и монаштво Епархије ваљевске, од почетка разарања, непрестано је бдело над богомповереним му народом, штедро му пружајући све видове подршке. Од утехе, савета и молитве до материјалних добара у тренуцима борбе за пуки опстанак, а потом за обнову и изградњу свега оштећеног и уништеног.

Да ли су клирици Епархије ваљевске били укључени у одбрану од поплава и касније у санацију последица, у којој мери и на који начин?

– Од првог дана поплава, клир Ваљевске епархије своје мисионарске активности базирао је на пружању помоћи верном народу у превазилажењу последица природне катастрофе. Док су трајала разарања, свештенство и монаштво прожало је психо­социјалну подршку, односно тешило и храбрило народ. Јер, знате и сами, материјалне последице катастрофе се пре или касније отклоне. Али, ожиљци који на души остану могу трајати дуго. Истовремено, при свим епархијским храмовима и манастирима, прикупљана је хуманитарна помоћ у виду основних животних потрепштина. Уз свесрдну помоћ вероучитеља и чланова Светосавске омладинске заједнице, свештенство и монаштво је прикупљало и делило помоћ угроженима, који су били смештени у колективним центрима или каквим другим смештајним објектима. По стишавању поплавних таласа, када се живот враћао својим нормалним токовима, свештеници су сагледавали стање у својим парохијама и епархијском Центру за прикупљање помоћи достављали спискове парохијана, чија су домаћинства уништена или оштећена у поплавама. Тиме су знатно олакшали посао координаторима акције, који су вршили дистрибуцију средстава. Дакле, као духовни отац богомповерене ми Ваљевске епархије, могу са радошћу да констатујем да је овдашње свештенство и монаштво дало немерљив допринос у отклањању разних врста последица ове природне непогоде.

У домаћим медијима недавно је велика пажња поклоњена вестима из Ваљевске епархије – о помоћи која је раздељена страдалима од поплава. На који начин су и од кога прикупљена средства и друга материјална помоћ?

– Најпре смо прикупљали воду, храну, средства за хигијену, одећу, обућу и друге основне потрепштине, будући да је велики број људи био принуђен да напусти своје домове и привремено буде без ичега. Шлепери су пристизали сваког дана из Епархија бачке, нишке и аустријско­швајцарске, Митрополија црногорско­приморске, загребачко­љубљанске и аустралијско­новозеландске, Добротворне фондације СПЦ "Човекољубље", Подворја Московске Патријаршије у Београду, као и из саме Епархије ваљевске. По стабилизовању ситуације у природи, посветили смо се прикупљању средстава за отклањање последица на стамбеним и инфраструктурним објектима, као и установама од виталног значаја за живот нашег народа. Обилазили смо терен, слали извештаје и апеле за помоћ. Нарочиту подршку пружили су нам медији – црквени и световни, објављујући коректно и благовремено све информације за добробит акције. Фондација "Патријарх Павле" даривала нам је 80 милиона динара, због чега смо неизмерно благодарни на разумевању и састрадалности Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, који управља средствима Фонда са именом дивног светог човека из рода српског. Именом, које улива поверење и на добра дела надахњује хришћане широм света. Вредне новчане дарове добили смо и од Епархије аустријско­швајцарске, којом је у то време администрирао Епископ бачки г. др Иринеј (Буловић) и Митрополије аустралијско­новозеландске, на челу са Епископом г. Иринејем (Добријевићем). Такође, наша епархија међу првима је добила вредну помоћ од Добротворне фондације СПЦ "Човекољубље", захваљујући којој је "стало на ноге" стотине пољопривредних домаћинстава у општинама Лајковац и Уб, обезбеђена пумпа за избацивање воде у девастираној обреновачкој цркви и много тога још. Од срца им свима благодаримо!

Новине су писале о томе да је на ваљевском подручју, захваљујући новцу који је обезбедила Епархија, санирано речно корито Колубаре поред Храма Васкрсења Господњег, као и два клизишта на пута до манастира Пустиња. Шта се дешава са појединачним случајевима, односно да ли је помоћ пристигла и до угрожених породица и домаћинстава, и да ли је акција прикупљања помоћи завршена?

– Настојали смо да помоћ стигне на адресе свих угрожених и искрено се надамо да смо у томе успели. Према списковима комисија локалних самоуправа, оформљених за стручне процене оштећења, помоћ од Епархије ваљевске пристигла је до 120 угрожених породица. Мештанину Ребеља Милошу Арсићу купљена је нова кућа, две куће су комплет опремљене, док су осталим корисницима помоћи обезбеђени: новац, грађевински материјал, столарија, бела техника, намештај... Врста помоћи одређена је на основу процене надлежне комисије. Такође, захваљујући епархијској хуманитарној акцији саниране су последице поплава на вртићима, школама и другим установама чији рад унапређује квалитет живота људи. Хуманитарна акција за помоћнугроженима у мајским поплавама је завршена. Тренутно, посвећени смо прикупљању новца за куповину куће дванаестогодишњој Милици Шугић из Попучака, која живи са болесном баком у привременом смештају без икаквих сигурних прихода. О њој брину чланице Кола српских сестара "Преподобна Мати Евгенија" при Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Колико је светиња пострадало и како тече обнова угрожених православних храмова и других објеката (конака, парохијских домова, капела, гробаља...)?

– Страховите последице поплаве су оставиле на Храм Свете Тројице у Обреновцу и пратеће објекте. Успели смо све да их отклонимо и обреновачка црква је поново лепа, као да се ништа није догодило. Слава Богу, на територији Ваљевске епархије није страдала ниједна више богомоља.

Преосвећени, каква је сарадња Ваше Епархије са домаћим институцијама, односно са локалним и републичким властима, и има ли је?

– Одлична! Заиста, презадовољан сам сарадњом Ваљевске епархије како са локалним, тако и са републичким властима. Представници световних власти често долазе на црквене свечаности у Ваљеву, Осечини, Лајковцу... И обрнуто. Свештенство, монаштво и ја лично радо походимо градске манифестације. Такође, директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије др Милета Радојевић чест је и веома радо виђен гост у Ваљевској епархији. Заједничким снагама радимо у славу Господа и за добро народа Божјег и то је сјајно. Нека нам Господ помогне да сарадњу још унапредимо и да она траје на многаја љета!

Каква је сарадња са другим помесним Православним Црквама, и какву улогу у обнови и помоћи су имали братски православни народи – руски, грчки...?

– Тешко да могу наћи довољно лепих речи да опишем своја осећања при помену подршке народа сестринских нам Цркава. Посредством Фонда "Патријарх Павле", стигла нам је помоћ од Руске и Бугарске Патријаршије, Грчке и Кипарске Архиепископије. У име верног народа чији сам духовни родитељ, још једном бих им упутио речи благодарја са молитвом да им свеблаги и свемилостиви Господ умножи сва добра и подари мир и радост!

Православље, разговарала Олга Стојановић

Извор: Епархија ваљевска