Владика Милутин освештао капелу у ваљевској касарни

Владика Милутин освештао капелу у ваљевској касарни
Владика Милутин освештао капелу у ваљевској касарни
Владика Милутин освештао капелу у ваљевској касарни
Владика Милутин освештао капелу у ваљевској касарни

На празник Преподобног Доротеја Палестинског, 29. септембра Лета Господњег 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин осветио је војну капелу посвећену Светом Владики Николају Српском у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву.

Владика је, потом, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва Београдско-карловачке митрополије и Ваљевске епархије, одслужио прву свету Литургију у новоосвећеном богослужбеном објекту Војске Србије. Свечаном чину свој печат дао је и Црквени хор "Хаџи Рувим" са диригентом Милицом Степановић-Бабамилкић. У литургијском сабрању учествовали су и примили свету тајну причешћа многобројни припадници и припаднице Војске Србије (фотогалерија).

Част је и велика радост благодарити Господу у чије име епископ долази да васпостави литургијски живот у касарни, која са поносом носи име Војводе Живојина Мишића, великог Божјег угодника. У капели названој по златоустом проповеднику вере Христове из ваљевског Лелића, Владики Николају... Да у славу Божју, а на корист отаџбине служи, поручио је у добродошлици Епископу Милутину, у име припадника 2. центра Команде за обуку, командант касарне пуковник Љубиша Стошић.

Радосни усклик "благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа" којим отпочиње Света Литургија, то парче вечности у земаљском свету, подсећа нас на пут којим треба да ходимо, да се обожени у Царству небеском кад време дође настанимо. Јер, земаљска су царства пролазна. Каква су била императора Нерона, Ирода, Диоклецијана и других безумника који су крв Христових следбеника проливали. Ваљевска касарна носи име Живојина Мишића, славног војсковође, мудрог и храброг бранитеља свог народа и отаџбине. Поред њега овде је, по жељи команданта пуковника Љубише Стошића, капела посвећена Светом Владики Николају. Мислиоцу и пророку кога је други духовни горостас Ава Јустин називао највећим Србином после Светог Саве.

- Ова касарна одликована је Орденом Светог Владике Николаја. Он је желео да буде официр војске, али га је Господ за свог официра призвао. Са великим поштовањем улазим овде јер осећам колико је наша војска благочестива. И то је радост сусрета... Црква поштује свете ратнике јер они су до смрти бранили свој род, отаџбину, Цркву, свој праг и огњиште. Све што се бранити мора... Наша Црква је увек била уз војску. Хвала Богу и држави Србији што је дозволила да се заједно вратимо вековној православној традицији – беседио је Владика Милутин, благосиљајући министра војног, генерале, команданте, официре и све припаднике и припаднице Војске Србије.

Војска и Црква одувек су словиле институцијама од највећег поверења српског народа. Везане од најславнијих дана историје, старале су се о његовим духовним и моралним вредностима, миру и сигурности. Након полувековне раздвојености у доба безверја, поново су једно. И то је наш национални идентитет, чији континуитет морамо чувати, поручио је војни свештеник поручник Селимир Вагић из Београда, који ће са браћом свештенослужитељима из Ваљевске епархије држати богослужења у капели "Свети Владика Николај".

Након Свете Литургије, лепоту српске културне баштине дочарали су млади чланови Културно–уметничког друштва "Абрашевић" Ваљево, извевши сплет игара из разних крајева. Потом, на писти за постројавање, у колу су им се придружили младићи и девојке у униформи. Диван и важан дан заокружен је трпезом љубави и даривањем. У име Команде за обуку, Плакету за допринос у обнављању верског живота у Војсци Србије Владики Милутину уручио је пуковник Славен Бошковић. Захвалнице за несебичну помоћ при опремању богослужбеног објекта у касарни "Војвода Живојин Мишић" припале су ХК "Крушик", Колу српских сестара "Преподобна Мати Евгенија", манастиру Лелић, Православној народној хришћанској заједници Ваљева, Казнено–поправном заводу Ваљево и низу људи добре воље из нашег краја.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска