Владика Милутин примио директоре школа у Бранковини

 Владика Милутин примио директоре школа у Бранковини
 Владика Милутин примио директоре школа у Бранковини
 Владика Милутин примио директоре школа у Бранковини
 Владика Милутин примио директоре школа у Бранковини

Традиционални сусрети ради унапређења верске наставе

Велики проповедници вере Христове, светитељи нашег доба Владика Николај и Ава Јустин говорили су да темељ васпитања и образовања деце и омладине мора почивати на сједињењу са Богом, осликавању Бога у човеку. Стога, веома је лепо да су сусрети епархијског архијереја и свештенства са директорима овдашњих основних и средњих школа постали традиција. Лета Господњег 2014., 25. септембра, домаћин овог сабрања био је Храм Светог Архангела Гаврила у Бранковини. У завичају славне песникиње Десанке Максимовић и знамените породице Ненадовић, разговарало се о досадашњим резултатима и размењиване идеје са циљем да верско образовање живи на радост и духовну корист оних који га похађају.

- Ниједна наука не може да разреши питање како је Бог створио свет, већ само да открије неке законе који постоје у већ створеном свету. Од духовног човека не може постати лош човек, због чега је рад на духовности увек користан - рекао је Владика Милутин, поздрављајући госте и пожелевши им сва добра у животу и раду.

У име вероучитеља Епархије ваљевске, учеснике састанка поздравио је епархијски начелник за веронауку протојереј Милан Ристивојчевић, парох четврте убске парохије. Заменица председника Комисије за верску наставу при Министарству просвете Србије Снежана Павловић нагласила је да се просвета у нашој земљи налази у великим финансијским проблемима. Јуна ове године, за похађање верске наставе изјаснило се 500 хиљада ученика. Мора се побољшати стручност вероучитељског кадра и, у школској 2015/16. години, неће се толерисати рад без мастер студија, навела је Снежана Павловић.

Надзорник за веронауку тамнавског, колубарског и посавског намесништва, протојереј-ставрофор Митар Миловановић упознао је присутне са својим запажањима о раду вероучитеља. У осврту на овдашњи план и програм верске наставе, прота Миловановић је начинио поређење са плановима Русије и Швајцарске. У сестринској нам православној Русији, наводи он, акценат је на националном доживљају Православља. У Швајцарскј пак веронаука се више бави темама из свакодневице савременог човека. Искуства других ваља размотрити и евентуално применити у сопственој пракси.

Директорка Прве основне школе Милева Мојић навела је да су у тој школи вероучитељи јако лепо прихваћени. Директор Ваљевске гимназије др Војислав Андрић предложио је да школске управе и Епархија ваљевска заједнички организују литерарни конкурс са темом стогодишњице Првог светског рата. У име Пољопривредне школе са домом ученика, директор Милан Гајић изразио је задовољство радом вероучитеља Стојана - Саве Јаковљевића, чије часове ученици са радошћу похађају. Поводом најаве Министарства просвете да би се изјашњавање ученика вршило убудуће у септембру, уместо у јуну као до сада, Милан Гајић упутио је примедбу јер ће, оцењује он, то створити тешкоће при потписивању уговора вероучитеља (неизвесност процента часова) и изради распореда часова.

Школску управу за Колубарски округ представљала је Милена Матић. По завршетку састанка, уприличена је посета музејској поставци посвећеној Десанки Максимовић и ОШ „Прота Матеја Ненадовић“. Парох бранковински протојереј-ставрофор Душан Патијаревић, сагласни су сви учесници састанка, био је пословично добар домаћин.

Извор: Епархија ваљевска