Владика Милутин служио Свету Литургију у најстаријем ваљевском храму

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице, на празник Светог Сергија Радоњешког (25. 9/8. 10), оца Руске Православне Цркве, од чијег се рођења ове 2013. навршава 700 година. Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије ваљевске уз присуство верника овог краја.

- Родио се у селу Варнита у близини Ростова, добивши на рођењу име Вартоломеј. Одмалена је наговештавао да ће бити свети човек. По упокојењу родитеља, одлази у Радоњеш, прима монашки постриг и подвизава се у шуми. Предан молитви, Свети Сергије окупља мноштво монаха које подучава хришћанским врлинама. Знао им је рећи: "Ако будете слушали моје речи и ишли путем којим сам вас учио, биће вас као птица на небу. Ако не, запустеће овај манастир." Данас манастирски комплекс Светог Сергија броји преко 1200 монаха и богослова, што најбоље говори о снази љубави овог светитеља која и данас једнако исијава - речи су Епископа ваљевског Г. Милутина.

Свети Сергије Радоњешки чинио је за живота многа чудеса. Исцељивао самртнике, поучавао и тешио. Како је истакао Владика Милутин, велики је светитељ и сведок истине Православља. У многим се храмовима данас на литургијама народ сабира. Да га Господ молитвама Светог Сергија благослови.

Извор: Епархија ваљевска