Владика Милутин угостио представнике „Форнета“

Владика Милутин угостио представнике „Форнета“
Владика Милутин угостио представнике „Форнета“
Владика Милутин угостио представнике „Форнета“
Владика Милутин угостио представнике „Форнета“

Обострано задовољство сарадњом

Епархија ваљевска презадовољна је сарадњом са предузећем „Форнет“ из Београда, које већ пет година газдује (чува, унапређује и планира коришћење) шумским земљиштем на њеној територији. На рад „Форнетових“ стручњака нема никакве замерке јер су предузеће и Епархија ваљевска одпочетка у потпуном сагласју, истакао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, приликом данашњег састанка у Владичанском дому са сувласником и директором „Форнета“, инжењерима шумарства Ненадом Петровићем и Марком Марковићем. У прилог похвалама Владике Милутина иду и закључци Републичке шумско-ловне инспекције и лиценцираног епархијског инспектора, који врше контролу рада „Форнета“, саопштио је архимандрит Михаило (Биковић), игуман манастира Јовања, у име епархије задужен да координира овим пословима и извештава епископа о стању на терену.

- До сада се показало да се тим „Форнета“ придржава десетогодишњег плана, на који се уговором обевезао. Изузетно су савесни одржаваоци наше имовине, а од Института за шумарство похваљени су за ефикасно истребљење губара. Нема сумње да ће наставити успешан рад у времену пред нама- констатовао је архимандрит Михаило.

Предузеће „Форнет“ газдује шумским земљиштем на површини од 360 хектара. Планирано је да, анексом уговора, до 2015. године књига газдовања обједини још око 150 хектара шуме, који су реституцијом поново припали манастирима Ваљевске епархије. У погледу унапређења шумских површина, на имању манастира Боговађа, одумирућа стабла Вајмутовог бора биће посечена и замењена засадом неке од аутохтоних врста попут храста, букве... Око новог конака манастира Пустиња биће формиран парк оплемењен садницима храста.

Сувласник и директор предузећа „Форнет“ Ненад Петровић и Марко Марковић разменили су пригодне поклоне са Владиком Милутином, рекавши да су изузетно почаствовани овим сусретом. Оценивши састанак веома корисним, Владика Милутин најавио је да ће и наредних година, између Јовањдана и Савиндана, приређивати пријем за стараоце епархијских шумских добара.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска