Владика Митрофан богослужио у Хамилтону (Nash Rd.)

Владика Митрофан богослужио у Хамилтону (Nash Rd.)
Владика Митрофан богослужио у Хамилтону (Nash Rd.)
Владика Митрофан богослужио у Хамилтону (Nash Rd.)
Владика Митрофан богослужио у Хамилтону (Nash Rd.)

Саборни храм Епархије канадске, храм Светог оца Николаја у Хамилтону, 27. децембра 2016. године под своје сводове окупио је васцело српство Хамилтона и околине.

Од раних јутарњих часова верни народ је пристизао у Саборни храм да узнесе молитве Господу и његовом великом угоднику Светом оцу Николају. На дан када наша Света Црква прославља Светог Спиридона Чудотворца организован је свечани банкет поводом храмовне славе. Радост литургијског славља увеличао је Његово Преосвештенство Епископ канадски др Митрофан који је началствовао светом архијерејском Литургијом уз саслужење протојереја-ставрофора Милојка Димитрића, протојереја Ђуре Самца и протојереја-ставрофора Стевана Стојсављевића.

Сви они који су се постом, молитвом и светом тајном исповести спремили за свету тајну причешћча приступили су светом путиру и примили животворне тајне Сина Божјег, а посебна је радост била гледати децу са колико бобожности, вере и љубави, прекрштених руку примају свето причешће.

У својој беседи владика Митрофан се посебано обратио мајкама којима је посвећена ова недеља Божићног поста - Материце. -Колико је безбројно мноштво мајки, светитељки, преподобних матера наших, знаних и незнаних, које су својим животом и жртвом показале како се потврђује вера православна и живи животом хришћанским, истакао је владика Митрофан. -Оне, мајке наше, увек су имале Бога на првом месту. Редовно су долазиле у цркву и училе децу вери прадедовској, вери отаца. Данашње јеванђеље нас учи да Отац наш небески сваки дан припрема гозбу и позива нас да дођемо и узмемо учешћа у тој гозби. Не тражи он да ми нешто дадемо или платимо за ту гозбу, али очекује да дођемо и да се не изговарамо, као они што су се изговарали у причи јеванђелској - купио сам јармове волова, купио сам њиву, оженио сам се, не могу доћи, изговори ме. Мајке наше су знале шта је важно и шта Бог од нас очекује, поучио је владика Митрофан.

Протојереј-ставрофор Милојко Димитрић је захвалио се владици Митрофану на поучним речима и позвао у име кумова славља све присутне да дођу на свечани славски банкет. -Све вас очекујемо, дођите на славски банкет, наше сестре и кумови славља вас позивају, сви сте добродошли, поручио је отац Милојко.

Након свете Литургије верници на челу са свештенством прешли су у салу Саборног храма где су чланице Кола српских сестара припремиле свечани банкет. Кумови славља били су Миле и Стана Михајловић, а за следећу славу кумовске обавезе и части примили су се Бранко и Јадранка Бибић.

Свим присутнима на банкету обратио се протојереј Ђуро Самац. -Више од педесет година овај Саборни храм окупља своје верне синове и кћери. Генерације су овде стасале и училе се православљу и како се не изгубити у овоме свету. Са дужним поштовањем сећамо се наших драгих предака који су овај прелипи храм подигли и нама предали да га ми сачувамо унапредимо и још лепшег предамо млађима који долазе. Захвални смо им на томе, а пре свега и изнад свега хвала Господу Богу на свим даровима Његовим, истакао је у свом обраћању прота Ђуро.

Присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ канадски др Митрофан, који је поздравио је све присутне, посебно истакавши значај Кола сестара у животу и раду сваке Црквено-школске општине. -Ваша брига и труд и допринос развоју сваке спрске заједнице је немерљив, драге сестре. Драги родитељи, а посебно мајке, васпитавајте и чувајте своју децу, јер ако ви нећете други ће их васпитавати, ако ви нећете улица ће их учити, а то није добро, нагласио је у свом обраћању владика Митрофан.

Свечани банкет завршен је молитвом благодарности Господу за сва  добра Његова којима нас благосиља, и која нам изобилно дарује у све дане живота нашега.

протојереј Ђуро Самац

Извор: Епархија канадска