Владика Митрофан у канонској посети Видбију

Владика Митрофан у канонској посети Видбију
Владика Митрофан у канонској посети Видбију
Владика Митрофан у канонској посети Видбију
Владика Митрофан у канонској посети Видбију

Прва посета новоустоличеног Епископа канадског г. Митрофана храму Светог Арсенија Сремца у Видбију

У недељу, 15. јануара 2017. године, Преосвећени Епископ канадски др Митрофан је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење надлежног свештеника Милована Средојевића и ђакона Ђурађа Којића из Мисисаге. Чтец Милорад Делић, теолог из Београда, појао је за певницом, уједно помажући црквеном хору који је први пут одговарао на светој архијерејској Литургији.

Приличан број верника је са пажњом дочекао свог новог архипастира. У својој проповеди, Епископ је говорио о узвишеном животу Преподобног Серафима Саровског који је дао најприхватљивији одговор на питање о смислу хришћанског живота, рекавши да је циљ задобити Духа Светога. Преосвећени Владика је истакао да се Светитељ увек поздављао речима „Христос воскресе, радости моја!“

У даљем надахутом обраћању Владика је истакао величину Господњег празника Богојављења као и успомену на подвиге Светог Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господњег. Беседа Преосвећеног Епископа је оставила дубок траг у душама присутних верника.

Из храма се прешло у салу, где је припремљена трпеза љубави за све присутне. Прота Милован је представио Преосвећеном Епископу г. Митрофану Црквено-школску општину и парохију, истакао залужне прегаоце, Коло српских сестара, Црквени хор, Фолклорну групу, Школу српског језика са веронауком и Културно друштво.

Надлежни свештеник је захвалио епископу Митрофану на посети завршним речима: -Данас сте посетили заједницу која живи у братској љубави, има незнатане дугове, свакодневно напредује на свим пољима, није примећено да је ико у секти и да подржава инсинуације о подели међу верницима. Верници ове парохије су са поверењем загледани у Мајку Цркву чије одлуке дословце поштују и следе. И верујемо да Ви, долазећи у Име Господње, у име Светог Саве, нама доносите благослов који потребује да живи православље у нама и да јеванђељске врлине украсе будуће нараштаје.

Посебан дан заједнице у Видбију украсили су млади чланови Фолклорног друштва „Шумадија” који су извели захтеван програм.

Најдражи гост - домаћин је испраћен са Многаја љета!.

Извор: Епархија канадска