Владика Митрофан у првој канонској посети Халифаксу

Владика Митрофан у првој канонској посети Халифаксу
Владика Митрофан у првој канонској посети Халифаксу
Владика Митрофан у првој канонској посети Халифаксу
Владика Митрофан у првој канонској посети Халифаксу

Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан боравио је 20. и 21. октобра 2017. године у канонској посети парохији у Халифаксу.

У пратњи Преосвећеног Владике налазио се свештеник Владимир Вранић, парох северноторонтски и администратор парохије у Халифаксу. Првог дана посете парохији у Халифаксу Преосвећени Владика је провео време у пријатном и конструктивном разговору са домаћинима о животу, изазовима и плановима за даљи развој ове заједнице, где је имао прилику да се увери у изузетну посвећеност саговорникâ, али и жељу за даљим организовањем живота најисточније заједнице Епархије канадске.

У суботу, 21. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан служио је свету Литургију у храму Антиохијске Патријаршије посвећеном Преподобном Антонију Великом, уз саслуживање свештеника Владимира Вранића.

У беседи на крају свете Литургије, Преосвећени Владика је, уз речи еванђелске поуке, посебно изразио радост због своје прве посете дивној заједници у Халифаксу, као и благодарност старешини храма оцу Максимосу Саикалиу и верном народу који духовно предводи, што већ дуги низ година излазе у сусрет српској заједници у Халифаксу и уступају свој велелепни храм и просторије за потребе богослужења и сабирања после свете Литургије.

По одслуженој светој Литургији припремљена је посебна трпеза љубави за све присутне, где су верници имали прилику да и лично приђу своме архипастиру на разговор, као и да добију архијерејски благослов. Том приликом у име заједнице, свештеник Владимир Вранић је изразио особиту благодарност Његовом Преосвештенству на љубави према заједници у Халифаксу коју је показао током своје прве канонске посете, уз свесрдне жеље да ова заједница настави да истом љубављу дочекује свога архипастира још много пута у времену које је пред нама. У исто време изражена је благодарност и заједници која увек са великом љубављу дочекује свога свештеника, али овом приликом и свога драгог Владику. На крају, придружујући се речима захвалности епископа Митрофана, отац Владимир Вранић је са своје стране и у име свеукупне заједнице у Халифаксу заблагодарио оцу Максимосу на жртви и подршци, али надасве љубави коју делатно и несебично показује члановима српске заједнице увек када је то потребно.