Владика Силуан: Глас Светог Јована је глас свете Цркве за сва времена

Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан служио је 7. јула 2020. године, на празник Рођења Светог Јована Претече, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати.

Саслуживали су протојереј-ставорфор Ђуро Ђурђевић, старешине храма, и ђакон Милош. -Сваки празник носи слојевиту поруку људима, а једна од порука данашњег празника је да Бог и након стварања света није одступио од њега, како уче неки философски правци, већ промишља о свету, активно узима учешћа и као истински Домоуправитељ брине о целој творевини, подсетио је владика Силуна и наставио:

-Јеванђеље нам сведочи да је Господ слао пророке да наговештавају долазак Његов и када се испунила пуноћа времена, пред само оваплоћење, у духу и сили пророка Илије, шаље благовеститеља пута Његовог и истине Његове - Светог Јована, дарујући га праведним родитељима. Свети Јован је био глас вапијућег у пустињи, који је речју својом наговештавао и делима припремао долазак Спаситеља, позивајући на покајање. Управо је глас Светог Јована, глас свете Цркве за сва времена у овој духовној пустињи која се зове пали свет. У овоме друштву, које наликује на пустињу - место које је пусто од врлина, морала, љубави, разумевања, добра и страха Божјег, човек је постављен као мерило свега и као довољан сам себи, а сведоци смо плодова таквог друштва. Зато је важно да глас Цркве, глас Светог Светог Јована не утихне, јер ко ће позивати на покајање и приправити пут како би се дошло до спознаје Христа?.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска