Владика сремски Василије служио у Сурчину

Владика сремски Василије служио у Сурчину
Владика сремски Василије служио у Сурчину
Владика сремски Василије служио у Сурчину
Владика сремски Василије служио у Сурчину

У недељу, 9. јуна 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио је Божанску Литургију у храму Свете Петке у Сурчину. На богослужењу је одликовао протојереја Драгишу Топаловића правом ношења напрсног крста, највишим одликовањем које наша Црква даје мирским свештеницима и свештенослужитељима, и то за предану пастирско-проповедничко служење, чиме је понео и звање: Високопречасни протопрезвитер-ставрофор. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Игњат Товаровић, протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, протојереј Драгиша Топаловић, јереј Александар Чавка, ђакон Сава Топаловић и ђакон Слободан Вујасиновић.

„Годинама је службовао у Митрополији дабробосанској, затим у Епископији милешевској и преко дванаест година је у Сурчину, казао је Преосвећени. Пратили смо његов живот и рад, као и живот његове породице, одлучили смо да он свакако заслужује нашу пажњу, а тридесет осам година је већ у служби Цркве Христове, да не рачунамо време које је провео у богословији, а пре неколико година је дипломирао на нашем Богословском факултету,“ обратио се братији свештеницима и верном народу Владика сремски Василије.
Захваљујући Преосвећеном Владици за сваку подршку за рад и напредовање, усавршавање у образовању, високопречасни протопрезвитер Топаловић је, између осталог, казао:

„Ваше Преосвештенство, ово високо одликовање за мене је, искрено да кажем, изненађење, али је и света част, јер је и Крст свети. Носити на грудима Крст, значи носити Господа Исуса Христа. Крст носити и њиме се поносити! Поклањам се Крсту и Господу Исусу Христу...“

У току свете Литургије ђакон Слободан Чавка рукоположен је у чин презвитера, а Владика сремски Василије му је пожелео дугу службу Господу на радост свих и спасење свих душа овога места и своје пастве из четврте парохије сурчинске која му је додељена.

Зорица Зец