Владика српског песништва

Владика српског песништва
Владика српског песништва
Владика српског песништва
Владика српског песништва

Поводом 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша јуче је у Народном музеју у Београду представљено дивот-издање "Два вијека Његоша" Мирка Мркића Острошког у издању Интерпреса и Културно-просветне заједнице Београда

Издање у 99 нумерисаних примерака садржи портрет (рељеф) Петра Петровића Његоша у теракоти, ауторски рад Мирка Мркића Острошког, избор мисли из Његошевих дела које је приредио Гојко Шантић и уводни текст "Владика српског песништва" Милована Витезовића.

Током промоције у атријуму Народног музеја аутор издања уручио је први примерак овог издања Цетињском манастиру, а преузео га је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је нагласио да је доста писано о Његошу и да "док буде језика и нашега народа писаће се о њему."

Митрополит Амфилохије је истакао да је поводом 200 годишњице од рођења Његоша  тражио да се обнови црква Светог Петра Цетињског на Ловћену, али да је тај предлог за сада одбијен.

О Његошу и дивот издању Издавачке куће Интерпрес, говорили су професор Јован Делић, књижевник Милован Витезовић и историчар уметности Никола Кусовац, који је нагласио да се аутор издања Мирко Мркић Острошки приближио Његошу на начин сличан као и Петар Лубарда, а бројна публика у атријуму Народног музеја имала је прилику да види изложен Његошев портрет који је Лубарда радио. Песник и књижевник Милован Витезовић прочитао је присутнима уводни текст књиге, који је он написао под називом "Владика српског песништва", а драмски уметник Гојко Шантић је говорио одломке из Његошевих дела.