Владика Теодосије: Да наше заједништво заиста буде у Христу

-Свака литија коју сам предводио, од Никшића, Подгорице, Бијелог Поља, Херцег Новог, била је на неки начин изузетна, казао је Епископ рашко-призренски г. Теодосије за Радио Светигору.

Коментаришући молитвени отпор верног народа режимском насиљу над Црквом у Црној Гори које се манифестује кроз доношење и покушај примене безаконог закона о слободи вероисповијести, владика Теодосије је рекао да је свака литија била “доживљај неба”.

-Не само ја, него и моји свештеници, монаси, народ – толико су имали жељу да дођу и буду са својом браћом у радости. Чак и молебан и литија је за мене био Васкрс, рекао је владика Теодосије и додао да га после доласка са литија радост држала дуго времена.

-И онда смо хтели да се то понови. То је нешто што нам је Бог даровао – можда и да нас припреми за ово нешто ново кад треба да будемо у самоизолацији. Али, и кад смо чинили литије и сад када смо у својим домовима, треба да покажемо да смо хришћани и да је наше заједништво у духу и да не зависи од тога да ли сједимо заједно, да ли смо једни поред других, да ли стојимо или причамо… Једноставно, у молитви, у вери, у нади, у срцу да будемо јединствени. То је начин да наше заједништво заиста буде у Христу, јер где је Христос присутан ту је заиста Царство небеско. То је оно чему тежимо и то је оно што нам је најпотребније као људима и као хришћанима, поручио је епископ Теодосије.

Извор: Митрополија црногорско-примоирска