Владика Теодосије: Косово, место уништавања цркава

Владика Теодосије: Косово, место уништавања цркава

“Косово је данас једина тачка на мапи Европе где се скрнаве и уништавају православне хришћанске цркве и манастири, а да то не бива адекватно кажњено”, каже за КИМ радио Владика Теодосије.

Реагујући на скрнављење цркве Светог Архангела Михаила у Штимљу, Епископ рашко-призренски за КИМ радио истиче да је то “срамота пред целим цивилизованим светом”. “Вандализам који се догодио у храму Светих Архангела Михаила у Штимљу је велика штета за нашу православну цркву која је недавно делимично обновљена од новца који је био коришћен преко УНЕСКО-а за обнову наших светиња на Косову и Метохији”.

Владика каже да ће храмови на Косову и Метохији бити обнављањи упркос сталном скрнављењу. Он је позвао косовске власти да сачувају православне светиње у Покрајини. “Надамо се да ће се уразумити  и ово друштво које је овде одговорно на Косову и Метохији и да ће полиција предузети јаче мере да би се сачувало наше културно наслеђе јер ово што је до сада чињено и што се чини заиста орхрабрује починиоце, а мирне људе који овде желе да живе и стварају, али и нас као православну цркву обесхрабрује што починиоци никада до сада нису пронађени и адекватно кажењени”.

Епископ рашко призренски ће током дана посетити цркву Светих Архангела Михаила у Штимљу.

Извоир: Епархија рашко-призренска