Владика Теодосије у Подгорици: Ко се узда у Бога никад се није постидео

Владика Теодосије у Подгорици: Ко се узда у Бога никад се није постидео
Владика Теодосије у Подгорици: Ко се узда у Бога никад се није постидео
Владика Теодосије у Подгорици: Ко се узда у Бога никад се није постидео
Владика Теодосије у Подгорици: Ко се узда у Бога никад се није постидео

Подгорица је и 16. фебруара 2020. године била обасјана светлошћу Божје љубави којом су је у крсном ходу обгрлили њени житељи. Литију је након одслуженог молебна у Саборном храму Христовог Васкрсења предводио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, а у њој су учествовали потомци династије Петровић Његош и Никола Миротић, један од најбољих европских кошаркаша и велики хуманитарац, који је испред храма дошао са литијом из Љешанске нахије.

По завршетку литије Преосвећени Владика је народ који је испунио плато и простор испред и око храма поздравио речима: „Не дамо светиње, не дамо наше свето Косово и Метохију!“

Поручио је да нас је благодат Божја и љубав Христова сабрала испред светог храма како би упутили вапај Богу и Мајци Божјој да сачувамо оно што је најсветије у нашему народу, као и своје биће:

„Овде смо вечерас да потврдимо да смо Христови, да смо деца Светог Саве, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског и да смо достојни потомци наших предака.“

Владика Теодосије је подсетио да је Господ је био са израиљским народом када су прелазили Црвено море, Јордан као по суву. Био је са њима и када су ушли у обећану земљу, а када су наишли на утврђени град Јерихон који је имао неосвојиве зидове, преко Исуса Навина им је поручио да седам дана праве литију око зидова, а седми дан кад свештеници затрубе у сребрне трубе и народ узвикне, зидови Јерихона ће пасти. И од те силе Божје пали су зидови Јерихона:

„И то је свима нама порука да се и ми уздамо у моћ и силу Божју, у молитве светих, да Господ порази наше непријатеље и оне који кваре закон Божји. Уместо сребрних труба, ми из свега гласа  упућујемо молитву Господу, а налазимо се у припремним недељама пред велики Часни пост када треба да запостимо сви, и велики и мали, и стари и млади, јер је Господ рекао да се овај род изгони само постом и молтвом. То оно у шта се надамо у дане који су пред нама, да умножимо нашу молитву, уздржање и пост, и да наша нада и вера буде у Бога. “

Преосвећени је са Косова и Метохије донио благослов и молитве Светог Стефана Дечанског који је сачувао своје Дечане током историје, а нарочито, како је истакао, у новије време, 1999. и 2004. године: „Он никада није напустио светињу коју је подигао у славу Христа Бога сведржитеља. Свети Стефан Дечански је моћан да сачува Дечане, Свети Василије и Свети Петар су моћни да сачувају светиње у Црној Гори“, поручио је владика Теодосије подсетивши на страдање светиња на Косову и Метохији, али и на њихово обнову и васкрсење.

Благословећи сабрани народ владика Теодосије је казао да ми који верујемо у обнову и васкрсење, имамо чврсту наду и веру да ће Господ сачувати нашу Цркву, светиње и верни народ у Црној Гори:

„Нека би вас Господ све благословио и подарио снаге да истрајете на путу Његовом, јер ово што ми чинимо, није људско већ Божје дело, а онај ко се узда у Бога никад се није постидео. Нећемо се ни ми постидети. Молитве Светога Стефана Дечанског, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Светог Саве, првог Архиепископа српског, и свих архиепископа и патријараха пећких да буду с вама свагда, амин“, казао је на крају свог обраћања у Подгорици Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска