Владика Теодосије у посети Цириху

Владика Теодосије у посети Цириху
Владика Теодосије у посети Цириху
Владика Теодосије у посети Цириху
Владика Теодосије у посети Цириху

У петак, 26. маја 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј и архимандрит Иларион из манастира Драганац са Косова и Метохије посетили су храм Успења Пресвете Богородице у Цириху. Том приликом је одржана промоција новог издања књиге Задужбине Косова и Метохије, која је издата са благословом владике Теодосија.

Присутнима се прво, у својству домаћина, обратио Владика Андреј и објаснио да ова књига представља ризницу културне и духовне баштине нашег народа на простору Косова и Метохије. Затим је владика Теодосије говорио о разлозима издавања књиге, дивно, емотивно и врло сликовито описавши живот нашег народа на распетом Косову – живот испуњен свакодневном и мукотрпном борбом за опстанак.

Верници су могли да купе примерак књиге и овом приликом добију посвету преосвећеног владике Теодосија. После промоције, настављени су духовни разговори уз трпезу љубави коју су припремиле чланице Кола српских сестара.

У недељу, 28. маја 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је свету архијерејску Литургију у Светоуспенском храму у Цириху. Саслуживали су архимандрит Иларион, прота Милан из Епархије нишке, протојереј Симеун Продановић из Успенског храма и јереј Бранимир Петковић из Светотројичног  храма.

По завршетку службе, Владика Теодосије надахнуто је проповедао, подсетивши све присутне да Косово и Метохија представља саборни храм српског народа, а културно-уметничко благо са ових простора улази у ред највиших уметничких остварења хришћанске цивилизације.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска