Владика Василије богослужио у Малој Ремети

Владика Василије богослужио у Малој Ремети
Владика Василије богослужио у Малој Ремети
Владика Василије богослужио у Малој Ремети
Владика Василије богослужио у Малој Ремети

Светом архијерејском Литургијом 20. маја 2020. године у фрушкогорском манастиру Малој Ремети началствовао је Епископ сремски г. Василије уз саслужење проте Рајка Цабунца, протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, протопрезвитера Сретена Лазаревића, архијерејског намесника румског, јереја Бранислава Керечког, пароха при храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, и ђакона Страхиње Џамбића и Ђорђа Милидрага. За певницом је било свештеномонаштво Епархије сремске.  

-Ми се надамо да наша игуманија мати Рафаила уснула у Господу радосна чека васкрсење у Његовом окриљу, у станишту које јој је Господ одредио као оној која је предано служила Богу непрекидних 66 година. У послушању која јој је Црква дала, често пута је на своја слаба плећа узимала такав терет да ни неки мушкарац не би издржао што је она издржала, али само снагом Духа и силом Божјом коју јој је Бог дао  успела је да понесе терет ове и других светиња у којима је била. Нисам, ето, био у прилици да дођем на њен испраћај, али данас сам са вама да се заједно помолимо за њену племениту душу, да замолимо Бога да је не заборавимо у својим молитвама, да не заборавимо и чељад која су сада овде која настављају њен живот и њен рад. Молимо се Богу да им да снаге и међусобне љубави и да Бог умножи ову свету обитељ као и многе наше светиње. Често пута је игуманија мати Рафаила говорила: Владико да сазидамо још један конак, још нешто, даће Бог да ће доћи чељад у ову обитељ и да имају, да се не муче као што сам се ја мучила, беседио је владика Василије.

Помен на гробу одржали су свештеници Сретен Лазаревићи Бранислав Керечки. О свему су се старали отац Митрофан са сестром Ефросинијом.

Светој Литургији и парастосу су присуствовали сестринство манастира Јазак, јеромонаси раковачки Варнава и Евгеније, настојатељ манастира Привине Главе отац Макарије, јеромонах раванички Лазар са сестринством, свештенство архијерејских намесништава румског и земунског, родбина и многобројни пријатељи и сарадници манастира Мале Ремете.

Извор: Епархија сремска