Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа

Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа

Током прве недеље Великог поста мисионарска парохија Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чилеу имала је част да угости свог надлежног архијереја, Преосвећеног Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила. 

Првог дана боравка у главном граду Чилеа, владика Кирило је био гост Митрополита чилеанског и перуанског г. Сергија на светој Литургији у Катедрали Светог Ђорђа Антиохијске Православне Цркве. Саслуживали свештеници Џорџ Абед и Душан Михајловић, као и ђакони Педро Пабло Рејес и Кристијан Силва.

Богослужењу је присуствовао велики број верника парохије Светог Ђорђа и Светог Николаја Жичког, а већина се и причестила. Митрополит Сергије је, у поздравној беседи, захвалио епископу Кирилу на посети и саслуживању у храму Светог Ђорђа који већ стотину година окупља вернике пореклом из Палестине и Сирије, честитао му на недавном устоличењу у трон Епископа буеносаиреског и јужно-централноамеричког и пожелео му дуготрајан и успешан рад на њиви Господњој у Латинској Америци. 

Владика Кирило је захвалио митрополиту Сергију на топлом пријему и честиткама, истакавши да је данас очување јединства међу православнима један од првих и најважнијих задатака свих православних јурисдикција које активно делују на просторима Јужне Америке, међу којима водећу улогу има управо Антиохијска Патријаршија као највећа и најбоље организована на том континенту.

Архијереји су после поздравних беседа разменили пригодне поклоне. 

После Литургије, митрополит Сергије је позвао владику Кирила и свештеника Душана Михајловић на свечани ручак у резиденцији амбасадора Палестине у Чилеу г. Имада Набила Хада, коме је присуствовала и амбасадор Либана гђа Хоумаде Сахалан. Током ручка саговорници су разменили мишљења о актуелним питањима из сфере политике и религије, као и из друштвеног живота земаља из којих потичу.

Исте вечери, владика Кирило је посетио и цркву Рођења Пресвете Богородице Антиохијског Патријархата, у којој по благослову митрополита Сергија већ више од шест година делује парохија Светог Николаја Жичког. Парох те цркве, јереј Франциско Салвадор, срдачно је дочекао владику Кирила и позвао га да начелствује службом Прашчалног вечерња пред почетак Великог поста, што је Епископ са задовољством прихватио.

После службе оба пароха су организовала дружење и разговор верника са владиком Кирилом, на коме је Његово Преосвештенство дао коментаре и одговоре на питања присутних, међу којима су најактивнији били чилеански православни верници. Дружење је украсио наступ попадије Елине Михајловић и сараднице Руског културног центра у Чилеу Екатерине Гуткине, које су извеле неколико народних песама.

Следећих дана настављено је дружење са свештеником Франциском, који је, у уторак, позвао Владику на ручак у својој кући. Том приликом, владика Кирило је имао прилику да упозна његове укућане, мајку, супругу, њихово четворо деце, као и г. Габријела Салвадора, оца јереја Франциска, који је актуелни председник Црквеног одбора и оснивач парохије Рођења Пресвете Богородице која је ове године обележила 40-годишњицу постојања. 

Током посете Чилеу, владика Кирило је имао прилику да упозна и чланове исељеничке колоније која живи у Сантјагу де Чилеу. У среду увече, г. Горан Накић је у свом дому организовао вечеру у част Владике, на којој су свештеник Душан и представници исељеника упознали уваженог госта са ситуацијом у колонији и могућностима за боље међусобно повезивање, као и организованије и активније учешће у раду мисионарске парохије Светог Николаја Жичког, једине православне заједнице Српске Православне Цркве у Чилеу. 

Следећег дана, у четвртак, епископ Кирило је посетио цркву Свете Тројице и Казанске иконе Божје Мајке Руске Православне Заграничне Цркве. Високог госта дочекали су ђакон Роберто Леон и гђа Татјана Спиридонова, представник Руског гробљанског друштва, власника комплекса на коме се налази храм Свете Тројице. Ђакон Роберто је укратко упознао Владику са историјом градње цркве и Руског гробља у Сантјагу де Чиле, а гђа Георгијевна са актуелном ситуацијом у заједници руских исељеника, оснивача Руског гробљанског друштва. Током дана Владика и свештеник Душан су посетили и гђу Марину Золотухину,  представницу старе руске емиграције, која их је угостила у своме дому недалеко од цркве. 

У петак, владика Кирило је имао прилике да упозна интересантне делове чилеанске престонице, а пре свега брдо Сан Кристобал које је позиционирано у центру града и на чијем врху се налази статуа Мајке Божје. Његов водич је том приликом био један од најактивнијих чланова наше колоније у Сантјагу де Чиле г. Александар Шателес.

Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа
Владикa Кирило посетио престоницу Чилеа