Владимир Путин честитао божићне празнике

Поводом божићних празника, председник Руске Федерације Владимир Путин поздравио је православне хришћане, све грађане Русије који светкују Рођење Христово, јавља Kremlin.ru. У поздравној речи се, између осталог, истиче: -Дани светковања Рођења Христовог обасјавају наш живот нарочитом радошћу, побуђују најлепша осећања, окрећу нас к духовним источницима и традицијама. Ово је време добрих помисли и дела, искреног старања о ближњима и о онима којима је неопходна помоћ и подршка.

-Огромну, заиста јединствену улогу у обнови високих етичких, моралних вредности, у очувању нашег историјског и културног наслеђа играју Руска Православна Црква и друге хришћанске вероисповести. Позната је њихова сарадња с државним и друштвним структурама по питањима образовања, просвете и доброчињења, јачања установе породице и васпитавања наредних нараштаја. И најзад, оне могу много учинити на усклађивању међунационалног и међурилигијског дијалога, на очувању у нашој земљи друштвеног мира и слоге. Таква велика, стваралачка  делатност заслужује дубоке признање и уважавање. Желим православним хришћанима, свима грађанима Русије који празнују Рођење Христово здравље, успехе и благостање, поручио је председик Путин.

У ноћи уочи Божића Владимир Путин се молио на празничном богослужењу у Спаском саборном храму при манастиру Светог Јурјева у Великом Новгороду. После богослужења председник је разгледао храм Светог Георгија, који је био гробно место манастирских старешина и неколицине руских кнезова. Председник је упознат са археолошким радовима проведеним у храму. Такође су му показали остатке древноруских фресака. Осим тога, председник је разгледао гробнице матере и старијег брата Александра Невског - Теодосије Мстиславне и кнеза Фјодора Јарославича.

Извор: Kremlin.ru. (превод Информативне службе СПЦ)