Владимир Путин је посетио Валаам

Владимир Путин је посетио Валаам
Владимир Путин је посетио Валаам
Владимир Путин је посетио Валаам
Владимир Путин је посетио Валаам

На дан црквеног празновања валаамских чудотвораца преподобних Сергија и Германа, председник Руске Федерације присуствовао је празничној Литургији у Спасо-Преображенском сабору Валаамског манастира, извештава сајт Председника Русије. Литургију је служио Патријарх московски и све Русије Кирил. На Литургији се Владимир Путин причестио светим Христовим Тајнама.

Према црквеном предању преподобни Сергије и Герман били су грчки свештеномонаси, који су у време владавине Великог Новгорода дошли заједно са првим православним мисионарима. Манастир који су основали постао је познат широм Русије. Данас Валаамски манастир броји преко 200 братије.

По завршетку Литургије, Владимир Путин је учествовао у трпези. Поглавар државе је присутнима честитао празник и захвалио Патријарху и свештенослужитељима за све што чине ради јачања духовне основе земље.

Председник је приметио да се не смеју заборављати они који раде и ратују и, нажалост, дају своје животе служећи Домовини. У вези са тим, Владимир Путин је подсетио на руске пилоте који су херојски погинули у Сирији. Обратио се Патријарху и другим свештенослужитељима са молбом да се моле за њихов спомен.

Пилоти-инструктори Рафагат Хабибулин и Евгениј Долгин погинули су у Сирији 9. јула током лета у области Палмире.

Извор: pravoslavie.ru