Владимир Путин предлаже да се обнове манастири у Кремљу

Председник Русије Владимир Путин предложио је план преуређења Московског кремља. Шеф државе је изнео идеју да се „историјски изглед тог места употпуни са два манастира и једном црквом“.

Он је на Ивановском тргу Кремља, наспрам грађевинским конструкцијама заклоњеног 14. корпуса, поразговарао са градоначелником Москве Сергејем Собјанином, командантом Кремља Сергејем Хлебњиковим, замеником генералног директора музеја-националног парка „Московски Кремљ“ Андрејем Баталовим и ректором Московског архитектонског института Дмитријем Швидковским.

Председник је нагласио да такав план може бити реализован тек након одобрења јавности. „Треба поразговарати о том питању са московском архитектонском јавношћу и ускладити тај проблем са УНЕСКО“.

Садашњи 14. корпус Кремља изграђен је 30-их година, а некад су се на том месту налазила два манастира и једна црква. Административне канцеларије које се такође налазе на територији 14. корпуса премештене су сада на друга места. Зграда је подигнута 1934. године на месту срушених током 1929-1930. год. манастира – Чудова и Вазнесењског, као и Малог Николајевског дворца

Извор: Pravoslavie.ru