Вођенички завичајни сусрети

Вођенички завичајни сусрети

Од 2007. године, када је 2. септембра освећена обновљена црква Пресвете Богородице у Вођеници, сваке године у Недјељу по Великој Госпојни одржава се Сабор Вођенчана, Брестовчана и Скакавчана. Међутим, пошто је Сабор постао више од тога, заправо добио је регионални карактер, преименован је у ВОЂЕНИЧКИ ЗАВИЧАЈНИ СУСРЕТИ.

Управо је данас, 4. септембра 2011. године, одржан пети Вођенички завичајни сусрет. Сабор осим духовног и црквеног има народни, спортски и кулинарско такмичарски карактер. Сабор је почео са васкршњим вечерњим у Суботу, 3. септембра, а настављен је у току вечери народним весељем до касно у ноћ. На сам дан Сабора, 12.Недјеља по Духовима и дан успомене св.Агатоника, Преосвећени Владика Хризостом је са свештенством служио свету литургију, бесједио и отслужио мали помен свим погинулим борцима и цивилима протеклог рата.

Након помена свим пострадалим одржан је први дио Вођеничког вишебоја, затим дегустација најбољих пита, хљеба, колачића и цицваре те награђивање најбољих.

Заједничка трпеза љубави за више од 350 људи била је уистину импозантна. Добри домаћини побринили су се да ником ништа не фали. Затим је уследио други дио Вођеничког вишебоја и народно весеље.

Медаље за освојена прва мјеста у појединачним спотским дисциплинама, као и пехар за освојено прво мјесто у групним спортским вјештинама побједницима је уручио Преосвећени Владика Хризостом. Народно весеље је трајало до касно у ноћ.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка