Волонтирање младих богослова

Волонтирање младих богослова
Волонтирање младих богослова
Волонтирање младих богослова
Волонтирање младих богослова

Говорећи о значају Великог поста у животима православних хришћана, отац Александар Шмеман је записао: Велики пост је вријеме тражења смисла: смисла властитог професионалног живота као призива; смисла мог односа према другим особама; смисла и значаја пријатељства; смисла моје одговорности. Нема посла, нема призива који не би бар мало могао да буде «трансформисан», али не у смислу веће ефикасности или боље организације, већ у смислу људске вриједности.

У потрази за једном таквом вриједношћу, настављена је сарадња Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи и Центра за ментално здравље Дома Здравља у Фочи и у првој седмици Велике Четрдесетнице.

Поред активног учешћа у великопосним богослужењима – поста и молитве, ученици Богословије су одлучили да већи дио свог слободног времена посвете хуманом гесту – раду са дјецом са посебним потребама. У акцији Центра под називом Осмијех за мајку, која је имала за циљ израду разних предмета од дрвета, папира и пластике, у коју су била укључена дјеца ометена у развоју, учешће су узели и млади богослови – волонтери.

На градском тргу у Фочи, у периоду од 5. до 8. марта, одржана је изложбена продаја готових производа, у које су ова дјеца унијела дио своје несебичне „љубави за свијет“... Између већег броја штандова на којим су се обично налазиле исте ствари – попут свјежег цвијећа, штанд Центра се издвајао разноликошћу боја, необичних облика и занимљивих цртежа. Посјећеност је била задовољавајућа, што је итекако храбрило младе умјетнике, жељне ничег више до једног топлог осмјеха!

Понијевши у својим срцима значајна искуства, пронашавши смисао у односу према другима, богослови су усвојили важну животну лекцију: Помоћ није само материјална – помоћ је често и ближа нама самима, али је ми, нажалост, нисмо увијек свјесни. Знак пажње је бесплатан, али итекако драгоцјен!

Сва средства од продаје, намијењена су корисницима Центра у сврху разних акција, набавке реквизита и организовања излета.

Извор: www.bogoslovija.org