Врањанци не заборављају племенитост

Врањанци не заборављају племенитост
Врањанци не заборављају племенитост
Врањанци не заборављају племенитост
Врањанци не заборављају племенитост

Док су градом харали пегави тифус и шпанска грозница, са Солунског фронта у Врање стигла је 1918. године докторка из Шкотске Изабел Емсли Хатон. Оним што је учинила, она је заувек освојила срца Врањанаца.

Када је др Изабел Емсли Хатон, са још 11 лекара и 40 медицинских сестара стигла у Врање, болница је била у касарни, а услови за здравствену негу болесних и рањеника изузетно лоши.

За годину дана, колико је боравила у Врању, излечила је више стотина болесних и рањених и поставила основе здравствене заштите становништва. Оно што је др Изабел Емсли Хатон учинила, у Врању се памти и преноси млађима.

"Она је била изузетан лекар, лечила је Врањанце и ратнике", каже ученица Милица Станковић. Њен друг  Никола Стојановић је допуњава: "Овде су их звали мале сиве препелице‚ због униформе, нису биле беле као сад, већ сиве."

Докторка Хатон почела је од дезинфекције. Након годину дана оставила је Врању опрему, хируршке инструменте, језгро будуће болнице. Њена је жеља била да Врање добије Медицинску школу.

"Пре петнаест година почели смо са отварањем средње Медицинске школе", каже градоначелник Мирољуб Стојчић. "Тада је имала један кабинет за негу, две учионице, осамдесетак ученика."

"Слободно могу да кажем да су докторка Хатон и њене колегинице у тим кризним временима биле амбасадорке Велике Британије у Србији", рекао је Дејвид Мекфарлејн, заменик амбасадора Велике Британије у Србији, који је присуствовао откривању спомен-плоче знаменитој хуманисткињи.

Средња медицинска школа у Врању од 1. септембра носи име др Изабел Емсли Хатон, а данас је у дворишту засађено и дрво, симбол пријатељства Србије и Велике Британије.

Извор: РТС