Врање: Посета министра културе и информисања

 Врање: Посета министра културе и информисања
 Врање: Посета министра културе и информисања
 Врање: Посета министра културе и информисања
 Врање: Посета министра културе и информисања

У оквиру посете Граду Врању, а поводом отварања обновљене родне куће знаменитог Врањанца и писца Борисава Станковића, министар културе и информисања г. Владан Вукосављевић посетио је Свеправославни центар "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски" у Врању и обишао радове на обнови Краљевог конака у манастиру Преподобног Прохора Пчињског Мироточивог.

Посета г. Вукосављевића духовним центрима Епархије врањске уприличена је у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, г. Дејана Костића, члана Епархијског управног одбора Епархије врањске, и г. Зорана Величковића, члана Одбора за обнову Краљевог конака и директора Радио-телевизије Врање, која је медијски покровитељ обнове Краљевог конака.

С обзиром да је већи део средстава за обнову Краљевог конака издвојило Министарство културе и информисања, а уз надзор Републичког Завода за заштиту споменика културе, после поклоњења мироточивим моштима Преподобног Прохора, министар Вукосављевић лично се уверио у изведене радове и изразио огромно задовољство досадашњим током радова и радост што ће Краљев конак у потпуности бити завршен у периоду обележавања стогодишњице од почетка његове градње.

Пријему министра у манастиру Преподобног Прохора присуствовали су и начелник Пчињског управног округа г. Срећко Пејковић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић и председник Скупштине Града Врања др Дејан Тричковић, који су такође чланови Одбора за обнову Краљевог конака.

Домаћин сабрања у дому Преподобног Прохора Пчињског, Епископ врањски г. Пахомије изразио је велику захвалност за учешће Министарства културе и информисања у обнови за Српску Цркву, народ и државу значајног духовног и културног наслеђа, упознавши г. Вукосављевића са тешком историјом тог краја и страдањем свештенства, верујућег народа и цркава и манастира у Првом и Другом светском рату.

На крају посете, министар је обишао и природњачку поставку у Центру за посетиоце Заштићеног подручја Предела изузетних одлика "Долина Пчиње" и обећао пуну подршку и даљу помоћ Министарства културе и информисања у завршетку радова на обнови Краљевог конака, у складу са могућностима и опредељеним средствима Владе Републике Србије.

Извор: Епархија врањска