Врбица на Сокоцу

Врбица на Сокоцу
Врбица на Сокоцу
Врбица на Сокоцу
Врбица на Сокоцу

У навечерје празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, у суботу 4. априла 2015. године, најстарији соколачки храм Светог пророка Илије није могао да прими све оне који су дошли да присуствују богослужењу, па је и црквена порта била испуњена вјерницима.

Након вечерњег богослужења, обављена је трократна литија око храма, у којој су посебно мјесто имали малишани из Установе за предшколско васпитање и образовање.

Присутнима се обратио старјешина храма протојереј-ставрофор Борис Бандука, који је изразио велико задовољство због присуства најмлађих у дану који је најавио празник Цвијети.

„Славимо свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим. Полако се припремамо за  Велику седмицу, која претходи  Васкрсењу Христовом, када се сјећамо страдања Христових, а  онда, у недјељу, у Свети недјељни дан, прославићемо Празник над празницима – дан Христовог Васкрсења“, рекао је Бандука.

Он је нагласио да је веома важно што су родитељи дошли са дјецом да прославе овај празник, коме се дјеца посебно радују.

„Морамо бити срећни што смо у литији видјели малишане - дјевојчице и дјечаке у оноликом броју. Заиста, то је велики успјех за вас родитеље и њихове васпитаче, али и за нас свештенике.  Ово је примјер како се од малих ногу дјеци усађује љубав према Богу, Цркви и свим празницима,“ рекао је отац Борис и свима пожелио да уз Божји благослов срећно прославе надолазећи празник Васкрсења Христовог.

Као и претходних година на Лазареву суботу, у Духовном центру „Романијске Лазарице“ одржана је радионица, на којој су дјеца школског узраста израђивала врбице, иконице, бројанице и паное са Васкршњим мотивима.

Након израде, украси су изложени на платоу испред Парохијског дома, а средства која буду прикупљена од њихове продаје утрошиће се за опремање кабинета за вјеронауку у соколачкој основној школи.

Радионицу је организовала Установа за културу „Перо Косорић“, у сарадњи са Црквеном општином Соколац, а средства за њену реализацију обезбиједила је хуманитарна организација Ворлд Вижн.

На сам празник Цвијети, Свету литургију у храму Светог пророка Илије служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука, уз саслужење јереја Мирослава Вујичића и ђакона Александра Секулића, док је Литургију у храму Свете Петке служио протојереј Златко Богдановић уз саслужење јереја Младена Видаковића.

Извор: Митрополија дабробосанска