Врбица у цркви Светог Марка у Београду

Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије, у име Његове Светости Патријарха српског, служио је празнично вечерње уочи великог хришћанског празника Уласка Господа Нашег Исуса Христа - Цвети у цркви Св. Марка уз саслужење свештенства овога светог храма. После освећења врбових гранчица уследила је празнична литија око храма.

Празничном богослужењу присуствовао је велики број верних, а дечица свих узраста су учинили службу Богу Васкрслом још величанственијим.

Празновање Васкрсења Лазаревог (у суботу) и Христовог славног уласка у Јерусалим (Цвети, у недељу) представља обједињени литургијски круг и служи као мост који спаја Велики Пост и Страсну недељу. То су јединствени и чудесни дани пре Господњег страдања.

У њима је наглашена месијанска радост и трујумф чији је главни учесник и делатник сам Христос. Истовремено, ови дани указују на нешто дубље, а то је коначна победа и потпуно царевање Његово које ће Он постићи, не васкрсењем само једног човека и уласком у један град, него - преко свог страдања, смрти и Васкрсења, Христос ће васркснути васцели род људски и на Земљи се појавити као Цар Славе и Судија...