Врбица у Тимочкој епархији

Врбица у Тимочкој епархији
Врбица у Тимочкој епархији
Врбица у Тимочкој епархији
Врбица у Тимочкој епархији

Саборно крштење у Зајечару

У Суботу праведног Лазара – Врбицу 4. априла 2015. године. Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је бденијем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Молитвено прослављање празника настављено је чином благосиљања врбових гранчица и празничном литијом у којој су учествовали многобројни верници, као и најмлађи зајечарци радујући се једном од најдражих дечијих празника.

На Лазареву суботу, 4. априла 2015. године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, свету тајну крштења примило је више од педесеторо деце и одраслих житеља села Лубница код Зајечара. Пре почетка свете архијерејске Литургије, чин саборног крштења обавио је Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион са свештеницицма овог храма. Крштење је оганизовано на иницијативу надлажног пароха протонамесника Томислава Станковића. После евхаристијског сабрања сви новокрштени су приступили светој тајни причешћа.

У селу Грљан код Зајечара прослављена је Лазарева субота светом Литургијом у храму Свете Тројице уз учешће великог броја деце, ученика веронауке са својим вероучитељем Златком Здравковићем. У својој беседи парох грљански, јереј Ивица Станковић је изразио велику радост што је храм Божји испуњен верницима, нарочито децом, жељних сусрета са Господом кроз присаједињење светој Чаши.

Ученици неготинских основних школа прославили су један од најрадоснијих дечијих празника Врбицу у Саборном храму Свете Тројице у Неготину празничним програмом који су извели за свештенство, децу и вернике, који су дошли у храм да прославе улазак Господа нашег Исуса Христа у Јерусалим и Васкрсење праведног Лазара. Својим рецитацијама, казивањима и песмом представили су се ученици веронауке ОШ “Бранко Радичевић“ са вероучитељицом Маријом Думитрашковић и Етно дечја група “Класје” из ОШ “Вук Караџић” са учитељицом Душицом Ђурђић и вероучитељем Дарком Јокићем.

Након празничног бденија, деца су радосно учествовала и у опходу око храма, носећи врбове гранчице и звончиће, подсећајући тако на радост оних који су палминим гранама славили улазак Господњи у Јерусалим.

Деца и верни народ Кладова, заједно са својим свештеницицма и ове године свечано су прославили празник Врбицу у храму Светог великомученика и победоносца Георгија, празничним бденијем и литијом у којој су најрадоснији били најмлађи хришћани.

Извор: Епархија тимочка