Време је да се престане са ударањем по Србима

Косово је поново у новинским насловима, а упоредом са тим, свом силином је поново кренуло и "ударање по Србима", оцењено је у коментару објављеном у данашњем Гардијану, уз сугестију да такву праксу треба прекинути.

"Велики публицитет је дат начину на који су југословенске снаге поступале према косовским Албанцима, али мало се говори о кампањи застрашивања коју је спроводила ОВК а која је довела до егзодуса 200.000 Срба, Рома и Босанаца и Јевреја из покрајине по доласку међународне заједнице", наводи се у коментару Нила Кларка који је објавио лондонски дневник.

Аутор је оценио да нигде нема такве сегрегације као на Косову и истакао да је у извештају Групе за права мањина о Косову закључено да "нигде на свету, у једном тако малом подручју, нема тако много 'етнички чистих' градова и села".

"Нигде нема толико мањина које до те мере страхују да ће их прогањати само због тога које су националности. За Србе и 'друге мањине' које су прогнане из својих домова, дискриминација и ограничења у употреби сопственог језика, и модел насиља коме су били тако дуго изложени, сада би могла бити учвршћени као закон на новом Косову", наведено је у извештају те групе.

Двоструки стандарди који се примењују када су Срби у питању су запањујући, оценио је Кларк. "Стално нам говоре да је независност Косова једноставно питање самоопредељења, али тај принцип не важи када је реч о босанским Србима који желе да се припоје Србији", објаснио је он.

Кларк зато сматра да, уместо што подржавају сецесионизам косовских Албанаца који је у супротности са међународним правом, Британија и Запад треба да преиспитају политику према Србији.

"Сувише је касно да се исправе ранији злочини као што је варварска кампања бомбардовања коју је 1999.године спровео НАТО, али промена политике на Косову би барем била почетак за исправљање неправди од последњих двадесет година", закључио је Кларк.

Извор: Епархија рашко-призренска, ТАНЈУГ, The Guardian