Вршац: У славу банатских оргуља

У цркви Светог Герхарда у Вршцу приређена је изложба "Банатске оргуље и градитељи оргуља", а велики пријатељ вршачких оргуља, др Франц Мец, одржао је концерт оргуља на Wegenstein оргуљама цркве Светог Герхарда. Изложбу и концерт организовало је Удружење банатских Немаца Gerhardsforum из Минхена, у сарадњи са већим бројем организација, између осталог и са Пријатељима вршачких оргуља и Удружењем Феликс Милекер из Вршца.

Након Темишвара, Сенте и Зрењанина, изложба "Банатске оргуље и градитељи оргуља" стигла је и у Вршац.  Изложба обухвата слике европских подручја у којима су оргуље биле у употреби коју је аутор др Франц Мец, остварио у сарадњи са међународним тимом научника из Словачке, Мађарске Румуније и Немачке. Била је ово прилика да се јавност боље упозна и са вршачким оргуљама, на којима је др Франц Мец одржао и концерт. 

-Ово је пети пут да свирам у Вршцу. Свирао сам многа дела композитора који долазе из Вршца, Беле Цркве и Зрењанина. Иначе, ја пишем књиге о историји музике са ових простора која је јако интересантна јер на овим просторима можете наћи многе значајне историјске податке о средњовековној европској источној и западној култури. Током миграције у 18. веку међу многим досељеницима, у овај део Баната дошао је и велики број градитеља оргуља из Немачке. Према подацима којима располажем, у старом делу Баната тренутно постоји 400 оргуља од којих је већина историјских. То је један од разлога што сам организовао изложбу, каже др Мец. 

Легенда каже да су прве вршачке оргуље пренесене из цркве Богородице Марије, а друге оргуље, мање, донесене су из Беча половином 19. века. Садашње пнеуматске су 1913. године изградили Карл и Липот Вегенштајн из Темишвара.  Ове двомануелне оргуље имају чак 35 регистара и 2.810 осетљивих цеви, које дају непоновљиво снажан и упечатљив звук приликом редовних миса које се одржавају у цркви. 

-Оно што бих свакако хтео да истакнем је податак да су овде прве огруље саграђене 1863. године, а конструисао их је Алојс Хјурбигар који је на ове просторе дошао из Аустрије. Вечерашњи концерт изводим на Wegenstein  оргуљама из 19 века, које нису баш у сјајном стању јер им је потребна је реконструкција, и због тога сам мало изменио концепт концерта.

Иначе, Клуб пријатеља вршачких оргуља већ годинама се залаже за обнову оргуља цркве Светог Герхарда, које су значајан део историјског и кулутрног наслеђа Вршца, и у више наврата је организовало сличне концерте. Овога пута, публика је уживала у делима Баха, Моцарта, Франца Листа, Антала Физикораша и Леона Боелмана, а изложбу ће ускоро моћи да виде и посетиоци у Букурешту и Будимпешти, а 2018. биће приказана и у Немачкој.

Извор: РТВ