Вучић: Чинимо све да такозвано Косово не уђе у Унеско, али биће тешко

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија учинити све да онемогући чланство такозваног Косова у Унескоу, али да ће бити веома тешко да се то постигне. "Прогноза је таква да ћемо тешко, а даћемо све од себе, молити за помоћ и подршку. Али бројеви су такви да нам не иду у прилог, имају безброј малих земља са којима чине већину против нас", рекао је Вучић новинарима у Влади Србије.

Премијер је рекао да се због ситуације у Унескоу Србија налази пред великим мукама и проблемима, које нисмо ми произвели и немају везе са нашом кривицом, па ми не можемо ни да их исправимо. "Не салажем се са примањем Косова у Унеско, јасно сам говорио о свим погубним последицама такве одлуке и (министру спољних послова Велике Британије Филипу) Хамонду. То је велика и крупна игра која је у току и у којој покушавамо да зашититмо наше националне интересе и одбранимо Србију", рекао је Вучић.

Он је, међутим, нагласио да Србија не може и неће да прихвати да је манастир Високи Дечани, што се може прочитати у косовској штампи, градило племе Гаши за динаситију Нимани. "Немојте да се смејете, и ја сам се смејао, али то сада пише у њиховим књигама", рекао је Вучић новинарима.

Према његовим речима, у косовском парламету спреман је и закон који манастир Високи Дечани треба да прогалси имовином Косова. "То није и неће бити, али да видимо како ће цео свет, Европа и Запад моћи да нам било шта кажу после 700 година колико постоје Дечани, како ће моћи да то изведу. Дечани су један од наших ретких манастира који има све паприре да је то српски манастир, са монашким низом који није прекидан кроз историју, чак и Турци су нам давали папире", рекао је Вучић.

Он је додао и да су покушаји да се у преговарачку платформу за отварање поглавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине о статусу Косова и Метохије за Србију лошије решење од формалног признања независности Косова.

"Сам тај нацрт једног грозног папира лошији је за нас од формалног признања независности Косова. Ово је горе од тога", рекао је Вучић на конференцији за новинаре, поручивши да све што Приштина није успела дијалогом покушава да се наметне на овај начин.

Извор: kim.gov.rs