Вуков сабор

Вуков саборОвогодишњи дани Вуковог сабора обележиће два јубилеја - 75 година од отварања Вукове спомен куће у Тршићу и 75 година од првог одржавања сабора у дворишту Вукове куће.

Министар културе Небојша Брадић синоћ је у Лозници отворио Дане 74. Вуковог сабора, заложивши се за афирмацију културе која "потврђује и изражава идентитет народа коме припада и повезује га са културама света".

Обраћајући се Лозничанима у препуној дворани Вуковог дома културе, Брадић је оценио да је 75 година Вуковог сабора "потврда значаја и угледа који та манифестација има на културној мапи Србије" и да је на нама да тражимо неке нове начине како да Вуков и наш сабор учинимо видљивијим.

Брадић је, повезујући давнину и садашњост, указао да код малих народа постоје страхови од туђег због сталне бриге да им се не потре идентитет, због чега се често "јавља отпор према новом, као и клима сумњичења и оптуживања" који сежу далеко у прошлост.

"Опсесија туђим у нашој култури могла би да почне поделом на 'хердеровце' и 'шилеровце'", а свој допринос том проблему дао је и Вук Караџић чији "памфлет из 1820. године" и противљење штампању Обрадовићевих дела једним делом су против туђег, оценио је Брадић.

Према његовим речима, прекршаји задирања у туђе представљају "црну хронику наше културне историје", а питања нашег и туђег постављају се у ситуацијама када процеси транзиције нуде најразличитије видове идентификације, што је, сматра, део обележја наших медија и савремене уметничке продукције.

"Шта у таквој ситуацији могу да раде они који у себи носе наше и туђе као део сопственог идентита", упитао је министар и нагласио да је реч о лажној дилеми јер се не ради о томе "туђе или наше, већ и наше и туђе".

"Култура једног народа тек онда је основ сваке посебне културе кад потврђује и изражава идентитет народа коме припада и повезује га са културама света", закључио је Брадић.

У низу програма Вукових дана, који ће се одвијати у Јадру до недеље, када ће у Тршићу бити одржана централна свечаност, вечерас је у оквиру циклуса "Мој град" представљена Бања Лука.

У галерији "Мина Караџић", уз пригодну реч директора Народног позоришта Репубике Српске Рада Симовића, отворена је изложба уметничке фотографије, а потом је у продукцији тог позоришта изведена Нушићева "Госпођа министарка".

У насловној улози је наступила Светлана Бојковић, а комедију је режирала Милица Краљ.

Други саборски дан под називом "Баштина" обележиће изложба у парку у Бањи Ковиљачи, посвећена будућности "Краљевске бање".

Након изложбе чланови лозничког Културно-уметничког друштва "Караџић" , извешће музичко-поетски програм "Споменар Мине Караџић", поводом 180 година од рођења Вукове ћерке.

Извор: РТС