„Вуковање“ Милице Бакрач представљено у Никшићу

„Вуковање“ Милице Бакрач представљено у Никшићу
„Вуковање“ Милице Бакрач представљено у Никшићу
„Вуковање“ Милице Бакрач представљено у Никшићу
„Вуковање“ Милице Бакрач представљено у Никшићу

Нова збирка поезије за дјецу „Вуковање“ познате српске пјесникиње Милице Бакрач представљена је уДруштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у петак 2. јуна 217. године.

О „Вуковању“ је говорио књижевни критичар и пјесник за дјецу мр Рајко Танасијевић. Увријеме када српски народ у Црној Гори постаје народ почетник коме се бришу вијекови историјске и државне традиције, пјесништво Милице Бакрач, оцијенио је Танасијевић, остаје вјечна побједа која јој се не може забранити, нити отети.

-Као што је Вук почетак нове ере, тако је и Милица Бакрач у Његошевој српској Црној Гори нови почетак српског пјесништва. Вукову су појаву назвали Вукова револуција, а Миличину појаву бисмо могли назвати Вуков устанак – Вуковање, рекао је Танасијевић.

Он је запазио да Милица Бакрач, када је поезија у питању, читаоце увијек изненади нечим познатим, а најновије чиме је књижевну јавност изненадила јесте поема за дјецу и дорасле „Вуковање”.

-Вуковање није ништа друго него учитељевање. Није случајно што је наша пјесникиња ову књигу крстила именом „Вуковање”, јер је та ријеч изведена од имена Вук, а Вук је најчешће име у нашем народу. Тим именом, како је то Бећковић рекао, именована је и заштићена сва Вукова земља од траве вукодржице, вучје трешње и јагоде; од корена до врсте рибе до сазвежђа у небесима. У нашем народу скоро данема никога ко у свом родослову није крштен вучјим именом, а многи су од тог имена „извели” презиме“.

-Милица Бакрач од тог имена „изведе” ништа мање него ријеч „Вуковање”.Све што је хтјела, мислила и учинила наша поетеса намјеравали су и други, прије ње, али су одустајали; једино су Вук у своје вријеме и Милица у своје вријеме, остали неколебљиви. У поеми „Вуковање, она не пјева о вуковима, већ о нашем народу, нашим прецима.Дубље је и важније оно што је записала од онога што зна“, казао је Танасијевић.

У програму, који је водила Марија Јањушевић, учествовали су дјеца рецитатори: Аријана Ковачевић, Растко Шумић, Николина Ненезић и Сара Бакрач.

На крају вечери обратила се и ауторка књиге „Вуковање“ Милица Бакрач, која је захвалила издавачу – Књижевној задрузи Српског националног савјета и свима који су јој били подршка на путу стварања њеног првог дјела писаног за дјецу.

„Није случајно што ова збирка носи назив „Вуковање“. Често се представим да сам потомак Вуков, јер то тако и јесте. Мој отац носи име Вук, а сви смо ми потомци нашег Вука Караџића петњичког“, казала је Бакрач.

Књига је објављена уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка