XIV Школа појања Епархије темишварске

Божјом вољом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског и администратора темишварског г. Лукијана, и ове године у периоду од 5. до 17. августа, још једна генерација је посетила и, чини нам се са још већим интересовањем и ентузијазмом, пратила предавања школе појања при манастиру Светог Георгија на Брзави.

Некада је Епархија темишварска била славна и на далеко позната по добрим појцима. Слушајући искрено појање, простодушних и изузетно талентованих појаца из Нађфале, мислима се враћамо у славну и незаборавну прошлост нашег народа када се испевана молитва у свакој од наших парохијских цркава разлегала истом лепотом и простосрдношћу од Дунава па све до Мориша. У покушају да се на неки начин стане на пут и превазиђе феномен нестајања добрих појаца, покренута је иницијатива развијања црквеног појања и оспособљавања квалитетног појачког кадра. С тим циљем, већ неколико година Српска православна Епархија темишварска одржава појачки курс у манастиру Светог Георгија за заинтересоване кандидате. Богу хвала, након стидљивих и скромних почетака овог течаја, данас је број заинтересованих у сталном порасту. Ова иницијатива је наишла на позитиван одјек и ширег православног живља (Србија, Мађарска).

Ове године течај је одржан у току месеца августа. Свој рад школа је практично започела 5. августа 2012. године окупљањем предавача и ученика и договарањем о раду, поделом ученика по групама и одређивањем предавача за сваку од њих. Предавачи су били свештеници: Бошко Тикартић, Јоца Несторовић, Саша Јашин и Иван Попов. Директор Школе је био, као и ранијих година, протојереј-ставрофор др Бранислав Станковић, а духовник протојереј Александар Петровић. Предавања је слушало 12 кандида, који су били подељени у три радне групе. Подела је учињена сходно могућностима кандидата, као и на основу раније стеченог искуства из црквеног појања. У покушају да се одређено време за одржавање овог курса што боље искористи, највише се радило на црквеном појању, као и на богослужбеној пракси (типик, богослужбене књигаме...).

Што се тиче пређеног градива, оно се своди на предавање лакших ствари почетницима (одговарања, Литургија, празнични тропари...), док је за оне напредније предавано из осмогласног, празничног и пригодног појања. Другим речима, радило се о ономе што би сваки парохијски појац требало да зна. Са кандидатима који су брже и боље савладавали пређено градиво, радило се посебно. За сваку је похвалу што кандидати показују све веће интересовање за црквено појање, па и задовољавајуће савлађују градиво. То се најбоље могло констатовати приликом испитивања кандидата пред испитном комисијом која је радила у саставу: архијерејски заменик протојереј-ставрофор Маринко Марков, протојереја- ставрофор др Бранислав Станковић и протојереја Александра Петровића. Испит је одржан 16. августа 2012. године у конаку манастира Светог Георгија. Сви испитани кандидати су успешно положили испит, а трочлана комисија је у свом записнику, који је проследила управи Епархије темишварске, детаљније образложила о испитивању кандидата.

Сутрадан, 17. августа 2012. године, као круна завршнице Школе појања, служена је света архијерејска Литургија, којом је началствовао Преосвећени Епископ банатски г. Никанор уз саслужење протојереја Алексанра Петровића, јеромонаха Никона (Корићанца) и ђакона Игора Станковића. У току малог входа Епископ Никанор је са благословом надлежног Епископа Лукијана, за вишедеценијски предани рад на Њиви Господњој у повереним му парохијама као и за допринос раду Школе појања, наградио протојереја Александра Петровића, привременог пароха у Мачевићу, правом ношења напрског крста.

Након Литурије, у присуству родитеља и пријатеља, Епископи су се обратили беседама, после којих су полазницима подељене дипломе о овогодишњем положеном течају.

Извор: Епархија банатска