XXII Међународни конгрес византијских студија у Софији

XXIII Међународни конгрес византијских студија отворен је 22. августа 2011 у Софији. Овај јединствен скуп се одржава сваких пет година у различитим земљама које имају своју традицију византијских студија. Ово је други пут да се конгрес одржава у престоници Бугарске, где је 1934. године одржан IV конгрес. Званично отварање форума је одржано поподне на Софијском универзитету. После отварања одржан је пријем у Историјском музеју. На пријему је био присутан бугарски председник Георги Прванов.

Српску Православну Цркву у Софији је представљао Епископ жички г. Хризостом.

На отварању је говорила дописни члан Аксинија Ђурова у својству потпредседника Организационог комитета. Главна тема конгреса изабрана је са циљем да привуче што више младих стручњака, што је и остварено јер су - преко 60 посто учесника - студенти,  студенти докторских студија и асистенти професора.

Главне теме пленарних седница обухватаће теме "Слика и сећање на Византију и њену несмањену популарност" и " Света Гора и Синајска гора као културни феномени". Конгрес ће се фокусирати на градове и урбане целине у Византији и у њеном свету, интеракцији између Црног мора и Медитерана и светости у  уметности и теологији".

Има преко 1200 учесника који долазе из 46 земаља. Међу учесницима су поред представника Византолошког института САНУ г. Срђана Пириватрића и г. Радивоја Радића и г-дин Коста Симић.