Заблистала новоосвећена светиња на Ћафи Приједолској

Заблистала новоосвећена светиња на Ћафи Приједолској
Заблистала новоосвећена светиња на Ћафи Приједолској
Заблистала новоосвећена светиња на Ћафи Приједолској
Заблистала новоосвећена светиња на Ћафи Приједолској

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије обавио је, у суботу 29. септембра, са свештенством освећење цркве Светих апостола Петра и Павла у Ћафи Приједолској.

У новоизграђеној светињи, подигнутој за покој душа јунака овог краја који су 1912. изгинули за ослобођење овог дијела Црне Горе, а потом и Метохије, одслужена је Света Архијерејска Литургија, а свечаност освећења храма увеличана је уручењем архијерејских грамата најзаслужнијим појединцима.

Преосвећеном владици Јоаникију у чину освећења цркве Светих апостола Петра и Павла у Ћафи Приједолској, чији темељи су освештани на исти дан 29. септембра 2007, саслуживало је више свештеника и свештеномонаха Епархије будимљанско-никшићке. Светој служби Божијој, осим вјерног народа овог краја, присуствовали су и свештеници и вјерници са Косова и Метохије, чији долазак на свечаност освештања новоподигнутог храма, је ријечима бесједе поздравио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки.

“Данас је ова светиња, драга браћо и сестре, црква Светих апостола Петра и Павла, коју обукосмо у свјетлост, заблистала у свом пуном божанском сјају. Храм на Ћафи Приједолској, који, географски гледано, обједињује Велику, Шекулар, Васојевиће и Метохију, обједињује и све оне који се овдје сабирају са разних страна свијета, јер смо се данас овдје, поводом ове духовне свечаности, сабрали из разних крајева, из Берана и Андријевице, Плава и Гусиња, Пећи и Дечана. Дошли су нам свештеници и вјерници, оно колико их има, из Пећи, града који је вјечито био ослонац овом народу, из Пећке патријаршије и Дечана, наших великих светиња које су нас вјечито духовно храниле, просвећивале, обједињавале, снажиле“.

“Дао је Бог да се подигне ова светиња, а њен значај је велики. Подигосмо је за покој душа оних који овдје изгибоше за одбрану вјере православне и за ослобођење нашег отачаства прије стотину година, баш у ове дане. Њихови гробови се налазе овдје испод ове светиње, наткриљује их црква Божија овдје на земљи, као што их је сабрала вјечна Црква у крилу Христовом на небесима. Овај наш данашњи чин освећења само је изображење оне небеске стварности гдје се сви сабирамо на небу у вјечном, нерукотвореном храму Божијем, у вјечној и неразоривој заједници, вјечној неразоривој грађевини Цркве Божије. Нека буде срећно ово освећење и нека Бог дарује покој душама наших предака, свих оних који се за слободу борише и за слободу страдаше од Косова па до данашњег дана“, рекао је Владика Јоаникије.

Он је, овом приликом, подсјетио на жртву црногорских витезова, који су прије стотину година, предвођени краљем Николом и Јанком Вукотићем, кренули да ослободе поробљену браћу, не само у овим крајевима него и на Косову и Метохији. Бог им је дао велику славу и испуњење завјета отаца, јер су, према ријечима Преосвећеног Епископа, сви Црногорци тада били сложни и јединствени, не дијелећи се на Србе и Црногорце.

“Тако је то било прије 100 година а гдје смо данас! Драга браћо и сестре, пет вјекова Косово је чамило у ропству, а приликом ослобођења Пећи, Дечана, Ђаковице и Истока било је пуно српског православног народа који је дочекао црногорску војску Јанка Вукотића и генерала Радомира Вешовића, Величане, Плављане и Васојевиће, дочекали су их као своје рођене и као своје ослободиоце, а колико је данас православних хришћана у Пећи, Дечанима и у Ђаковици! Дао је Бог остало је сјеме! Нека да Бог, браћо и сестре, да нам ова новоподигнута светиња дарује обновљење – обновљење нашег заједништва, међусобне љубави, слоге, обновљење ових села; нека се засију њиве и нека рађају пшеницу и све што је потребно за живот људима, нека се множе стада, нека се домови напуне дјецом и школе наше нека буду као кошнице од дјечје радости, пјесме и игре“.

“Ова светиња нас враћа у памет, враћа нас на прави Божији пут, враћа нас Богу и прецима, враћа нас самима себи. Надамо се да је дошло вријеме да схватимо да правог пута и напретка нема уколико се не вратимо својим светињама. Ако се вратимо нашим светињама и обновимо наше памћење, наше вјековно народно искуство онда постоји нада на бољи живот и напредак. А ево и дивних знамења која се догађају међу нама – у малом селу Велици подигоше се двије цркве, иако нијесу тако велике, имају велики значај – дивне светиње које нас враћају у памет, које обнављају сјећања на наше претке и нашу историју, оснажују нашу вјеру, подсјећају нас на мучеништво мученичке Велике, а Велика је постала, заиста, велика свједочењем праве, истините вјере Божије све до оних мученика који су пострадали у Другом свјетском рату на правди Бога, ни криви, ни дужни од злочиначке „Скендер-бег“ дивизије“, бесједио је Његово Преосвештенство.

У борбама за ослобођење овог дијела Црне Горе и потом Метохије, под командом генерала Радомира Вешовића 1912. године, на ширем подручју Мокре и приликом заузимања овог стратегијски важног превоја, јуначки је погинуло око 50 ратника Горњо-васојевићке бригаде којом је командовао генерал Вешовић, Величког батаљона којим је командовао мајор Костадин Микић и Трепачко-шекуларског одреда који је предводио командир Мило Кењић. На Ћафи постоји очувано гробље и споменици који су поменутим ослободиоцима подигнути између Првог и Другог свјетског рата, а у чији помен су мјештани Велике подигли новоосвештани храм Светих Петра и Павла.

Изражавајући велику захвалност свим прегаоцима, градитељима, приложницима и добротворима храма Светих Петра и Павла на Ћафи Приједолској, којих је био велики број, не само из Велике и Шекулара него и из многих других крајева, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је, овом приликом, архијерејском граматом одликовао чланове Одбора за изградњу храма: Бранка Пауновића, Драгољуба Пауновића, Момчила Пауновића, Зорана Пауновића, Јова Стешевића, Рада Стешевића, Томислава Стешевића, Зорана Стешевића, Драгутина Живаљевића, Љубишу Живаљевића, Вујицу Живаљевића и Ранка Вуканића.

Извор: Епархија удимљанско-никшићка