Забринутост у свету због судбине хришћана у Малули

Малула, планински град са 2.000 становника, једно је од ретких места у свету где се говори арамејски, језик Господа Христа и његових ученика

Житељи Малуле, града са већинским хришћанским становништвом у Сирији, прибојавају се најгорег, пошто су њихов историјски значајан завичај у суботу увече освојили побуњеници групације Џабат ал-Нусrа (фронт Ал-Нусра ), као огранак Ал-Каиде. Малула, планински град са 2000 становника, једно је од ретких места у свету где се говори арамејски, језик Господа Христа и његових ученика.

Према извештајима Асошијетид Преса и aмеричке телевизије “ABC,  две групе побуњеника умарширало је у суботу увече у Малулу. Претходиле су жестоке борбе са владиним снагама.

У недељу је отпочела офанзива владиних снага у циљу повратка града, известила је данас у понедељак Московска агенција РИА-Новости.“ Ми ћемо ослободити град“, изјавио је командант ових операција. Према његовим речима, офанзиву омета и то што војска не сме да отвори ватру из тенкова и артиљерије како не би оштетила цркве  у том месту. Према војним подацима, у граду се налази око 2000 џихадиста. Своје положаје држе и у манастиру Свете Текле.

Исламисти су започели у четвртак са нападима на поклоничко место Малулу. У суботу је ово место пало под њихову контролу. Према војним подацима, цивили су у суботу већином напустили град.

Малула је чувена по својим црквама и пећинским манастирима из првих векова хришћанства. Сматра  једним од најважнијих хришћанских поклоничких места у Сирији. И пре грађанског рата ово је била омиљена туристичка дестинација.

Према подацима католичке новинске агенције „Фидес“ и „ Asia News“, џихадисти су по уласку у Малулу бацили крст са куполе Светог Сергија, такође су оштећене цркве Светог Леонтија и Светих Козме и Дамјана. Иконе су спаљиване, црквене двери су изрешетане из митраљеза, а на једном видео снимку виде се џихадисти како узвикују „Алаху акбар“ (Бог је велики).

Руски министар спољних послова је изјавио о викенду да је Малула „симбол хришћанског присуства у Сирији“. У његовој изјави се напомиње да становници Малуле говоре језик којим је Исус Христос проповедао. Цркве у том месту спадају међу најстарије и међу веома поштоване у целом хришћанству.  „ Терористички напади“ морају се сместа обуставити, истиче он.

У Дамаску је у суботу на богослужењу у џамији Омајади, на које је позвао велики муфтија Ахмед Б. Хасун, у складу са миротворачком иницијативом папе Фрање, изражена солидарност „са трагичним догађајима у Малули“. Велики муфтија је рекао да нико не би ни помислио да ће у Сирији отићи тако далеко да се „руше цркве и симболи хришћанства“.

Извор: Катпрес