Забринутост због повећања верске нетолеранције у Пакистану

Влада мора да делује против говора мржње од стране радикалних муслимана против мањинских религија, захтева међурелигијска организација у писму премијеру Кану.

Међурелигијска организација се обратила пакистанском премијеру Имрану Кану због верске нетолеранције. Потписивањем писма које је у среду објавила Немачка католичка новинска агенција (КНА) позвалa је Владу да подузме хитне акције против говора мржње и других облика дискриминације од стране радикалних муслимана према мањинским религијама.

У Исламабаду је градња првог хиндуистичког храма у пакистанском главном граду обустављена овог месеца под притиском исламских радикала. Међутим, прибављена су потребне званичне дозволе, и премијер Кан је подржао изградњу с ценом од око 529.000 евра.

Истакнути исламски проповедник Кари Махмуд Кадри такође је недавно позвао на мере против хришћана у исламској земљи. „Хришћани не би требало да буду у пакистанском Парламенту или Влади. Хришћани не би требало да поседујуимовину или цркве, а чак ни не би требалио да буду у Пакистану. Они који живе у овој земљи, морају бити избачени, јер су најгори људи на свету," пакистански медији цитирали су проповедника.

„У име мојих пакистанских сународника који поштују верску разноликост и плурализам, и свих оних који верују у визију оснивача Пакистана Мухамеда Али Џине, хтео бих да вам скренем пажњу на многе инциденте и тенденције у говору мржње“,  реаговао је оштро у писму католички председавајући међурелигијске организације „Рaвадари Техрик" - организације за плурализам - Самсон Саламат.

Мало је остало од Џинове визије о исламском Пакистану у којем друге религије могу слободно проповедати своју веру. Генерал Зија ул Хак, који је на власт дошао 1978. године, желео је радикалну исламизацију Пакистана. Као резултат тога радикалне групе људи су превладали уз подршку делова војске и тајне службе. Изнова и изнова догађали су се напади на верске мањине, али и на умерене муслиманске политичаре.

Извор: Катпрес (са енглеског Информативна служба СПЦ)