Забринутост због учесталих искључења струје манастирима

Министар културе Небојша Брадић разговарао је данас са владиком рашко-призренским Артемијем о заштити културне баштине на Косову и Метохији, и изразио забринутост због учесталих искључења струје тамошњим манастирима и црквама, саопштило је то српско министарство.

Брадић је рекао да учестала искључења струје манастирима и црквама на Косову и Метохији, поред велике економске штете и хуманитарних проблема, производе и озбиљну опасност по безбедност културног наслеђа српског порекла на Косову и Метохији.

Министар је обавестио владику Артемија да је у припреми публикација о споменицима културе Србије који су на листи светске културне баштине, међу којима су и споменици културе на Косову и Метохији - Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница и Црква Богородице Љевишке у Призрену.

На састанку је било речи и о проблемима у вези са заштићеном зоном око Петрове цркве на подручју Новог Пазара, која је културно добро од изузетне важности за Србију и као таква уписана на листу светске кулурне баштине.

Владика Артемије информисао је представнике Министарства о подршци Белорусије обнови цркве Свете Петке у Дрснику и плановима у вези са обновом манастира Бањска.

Извор: Епархија рашко-призренска