Зацељење староверског раскола на дугој стази

Староверци, или старобредници, отцепили су се од Московске Патријаршије после 1666. године у знак протеста због црквених реформи које је завео патријарх Никон од 1652. до 1666. Староверци су  наставили богослужбене чинове у употреби у Руској Цркви пре реформи. Неке староверске групације су се припојиле Патријаршији у међувремену, а 1971. године Московска Патријаршија је опозвала анатеме против староверника, иако је раскол настављен.

Митрополит волоколамски г. Иларион је такође председник Комисије за парохије старовераца и сарадњу са њиховим заједницама. -Црква је увек говорила да је раскол који се  догодио у 17. веку нешто око чега би требало да се помиримо, али да треба да настојимо да превазиђемо овај раскол, изјавио је Митрополит на представљању своје нове књиге о причама Христовим.

Међутим, он је изразио жаљење „што су тренутно Цркве и даље сасвим удаљене премда конкретно раде на превазилажењу подела међу верницима наше Отаџбине". Он је приметио  да, упркос постојећој подели, има добре односе са поглаваром Цркве старовераца митрополитом Корнилијем са којим је редовно сусреће.

У среду, 31. маја 2017. године, председник Владимир Путин је постао први шеф државе који посетио староверце, када је дошао на изложбу коју су приредили староверци на тему „Снага Духа и верност традицији" у староверском Духовном центру Рјозанскаја у Москви, преноси РИА- новости.

Митрополит  Иларион је напоменуо да је Председникова посета повезана са 70-годишњим рођенданом митрополита Корнилија, а и поводом предстојеће прославе 400-годишњице рођења духовног вође старовераца Авакума.

Староверски јерарх је показао Председнику старе иконе, из времена пре Никона, од којих једна од најстаријих датира из времена пре 14. века, и кивот са моштима многих светих. Након тога, Председник и архијереј су уживали у певању староверског хора. Док су ходили просторијама Духовног центра, митрополит  Корнилије је излагао председнику Путину о историји храмова на основу њиховог  архитектонског изгледа.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)