Зачеци манастира у седишту Епархије бихаћко-петровачке

Према запажању Епископа бихаћко-петровачког Атанасија, основне карактеристике верних Епархије бихаћко-петровачке јесу њихово мученичко исповедање вере православне, које се показало у свим временима, као и тежак живот у материјалној оскудици, нарочито изражен у овом времену.

Имајући то у виду, и у жељи да подигне дух код народа и да појача мисију Цркве на свим просторима Епархије бихаћко-петровачке, а нарочито из личне жеље да има поред себе и монахе као своје сараднике, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије основао је 10. марта 2014. године нови манастир Светих апостола Петра и Павла при истоименом храму у седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу.

За намјесника манастира постављен је високопреподобни протосинђел Венијамин (Ковачић), који је до сада био сабрат манастира Клисине у селу Ништавци код Приједора.

Задржавајући и даље своју духовну везу са игуманом и братством манастира Клисине, протосинђел Венијамин ће у новом манастиру имати као основно послушање бригу о храму и свеукупном молитвеном поретку у њему, затим водиће информативну и просветно-издавачку делатност Епархије бихаћко-петровачке и извршаваће сва друга послушања која по потреби буде налагао Епископ.

Епископ Атанасије види монаштво као природни наставак духа светих мученика а у њиховом подвигу главног носиоца црквеног живота у будућности Епархије бихаћко-петровачке, која се сваким даном све више и више празни, јер су монаси, због својих завета, кадри „... и на страшном месту постојати“.

Очекује се да ће се уз помоћ Божију и молитвама Светих првоврховних апостола Христових брзо разрасти братство у овом епархијском манастиру.

Из Кабинета Епископа

Извор: Епархија бихаћко-петровачка