Задушнице у Цетињском манастиру

Задушнице у Цетињском манастиру
Задушнице у Цетињском манастиру
Задушнице у Цетињском манастиру
Задушнице у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 2. марта 2019. године, на Задушнице, са свештенством свету заупокојену службу Божју у Цетињском манастиру. У литургијској беседи, Владика је рекао да Задушнице сведоче веру хришћана да Бог није бог мртвих него Бог живих.

-И да Бог памти и уписује у своју књигу вјечног живота све оне који су се од памтивијека, од Адама и Еве до наших дана, упокојили у вјери и нади на вскрсење и живот вјечни. Ако би људски живот био сведен само на овај земаљски, онда би био несрећан живот, онда би човјек био несрећа, најнесрећније створење које постоји на овој земљи, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Пред тајном смрти подједнаки су и цареви и сиромаси, и богатри и сиромашни. Нема ту више ни царева ни сиромаха, него се сви суочавају са смрћу. Али, самим тим, сагледавајући свој земаљски живот у тајни смрти и пролазности, у исто вријеме имају разумни људи, памертни људи, наду у вјечни и непролазни живот. Богочовјек Христос освештао је људску природу својом вјечном силом, мудрошћу и свјетлошћу, и својим вјечним животом. Васкрсао из мртвих са тијелом људским и вазнио се на небеса и сједи с десне стране Бога и Оца и чека сва људска бића да дођу, да се саберу око Њега у вјечном и непролазном царству Божјем, објаснио је Владика.

-Покајање је пут ка Царству небеском. Царство небеско је оно ради чега се човјек рађа овдје на земљи. Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и до вијека. На томе је утемељена сва историја нашега народа, нарочито од цара Лазара до наших дана. Данас помињемо све оне који су кроз вјекове себе уградили у светињу цетињског манастира. Ктиторе, осниваче, приложнике и добротворе, све који су се кроз вјекове овдје крштавали и миропомазивали, који су се овдје вјенчавали, који су овдје опојани, заједно са нашим великим митрополитима, претходницима, рекао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска