Загреб: Израда курикулума за православну вјеронауку

Загреб: Израда курикулума за православну вјеронауку
Загреб: Израда курикулума за православну вјеронауку
Загреб: Израда курикулума за православну вјеронауку
Загреб: Израда курикулума за православну вјеронауку

У оквиру рада на цјеловитој реформи система образовања у Републици Хрватској, 22. септембра 2015. године у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“  у Загребу, одржан је састанак стручне радне групе за израду приједлога курикулума за православну вјеронауку.

На састанку су учествовали виши савјетници Агенције за одгој и образовање проф. Гордана Баруџија и проф. Далибор Аџић, чланови стручне радне групе коју чине протојереј Александар Ђурановић,  ђакон Вукашин Цветојевић, вјероучитељи Љубомир Абаџић, Мирослав Мишановић, Мирјана Поповић и Срђан Лукић из Епархије осjечкопољске и барањске и протојереј – ставрофор Слободан Лалић из Митрополије загребачко – љубљанске.

Успјешан рад на састанку, али и на послу предавања вјеронауке пожелио је Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије: - Ми вјеронауку видимо, прије свега, као преношење и свједочење истине о томе да човјек није само материјално биће и да није само довољно да задовољава своје апетите за овосвјетским наукама, већ да је човјек исто толико и духовно биће. То значи да без обзира коју област знања да посједујемо, потребно је да посједујемо моралне вриједности и темеље на којима се то знање зида. Моралне вриједности и критеријуми, када су аутентични, уствари су регулатори и гаранција да ће знање сигурно бити кориштено на добро других и на наше добро.

- Крајњи циљ вјеронауке јесте да дјеца постану литургијска бића, да буду уведени у живот Цркве, што ће бити најбоља гаранција да ће се остварити као људи који изграђују аутентичан идентитет човјека који се дефинише кроз двије Христове заповијести о љубави према Богу и љубави према ближњему, истакао је Митрополит.

У уводном дијелу састанка пригодним предавањем се обратио мр Славољуб Лукић, инспектор-просвјетни савјетник за вјеронауку у Републичком педагошком заводу у Бања Луци који је изнио историјски преглед вјерске наставе у Босни и Херцеговини, с посебним освртом на посљедња два десетљећа. Изнесене статистике и представљена искуства доприносе бољем увиду у положај и постигнуте резултате вјерске наставе у Републици Српској.

Стручни скуп је наставио са радом према предвиђеном дневном реду. Наредни радни састанак одржаће се у Даљу.

 Извор: Митрополија загребачко-љубљанска