Захвалница амбасаде Републике Србије Епархији будимљанско-никшићкој

Захвалница амбасаде Републике Србије Епархији будимљанско-никшићкој
Захвалница амбасаде Републике Србије Епархији будимљанско-никшићкој
Захвалница амбасаде Републике Србије Епархији будимљанско-никшићкој
Захвалница амбасаде Републике Србије Епархији будимљанско-никшићкој

У оквиру радне посјете Општини Беране, амбасадор Републике Србије у Црној Гори г.-дин др Зоран Бингулац посјетио је у послијеподневним часовима катедрални манастир Епархије будимљанско-никшићке – Ђурђеве Ступове.

Овом приликом он је Његовом Преосвештенству Епископу Јоаникију уручио захвалницу, коју амбасада Србије у Црној Гори додјељује Епархији будимљанско-никшићкој за несебичну помоћ у донирању средстава за санирање посљедица поплава у Републици Србији.

Истог дана, поводом крсне славе Српског клуба Беране, у Центру за културу је одржано Видовданско културно вече. Сабрању су присуствовали Преосвећени владика будимљанснко-никшићки Г. Јоаникије, амбасадор Србије у Црној Гори др Зоран Бингулац, предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и предсједник Скупштине општине Беране Горан Киковић.

Скуп је пригодним словом благословио Епископ Јоаникије истичући да се ова свечаност одржава у свјетлости великог празника – Видовдана, а у част и спомен Светог Кнеза Лазара и осталих српских мученика, који се уписаше у историју и у вјечни спомен својом жртвеном крвљу.

"Њихова жртва се претворила у трајно надахнуће свим родољубима, свим ствараоцима који баштине српско културно и духовно насљеђе. Њихова крв је дала силу српском пјевачу, српском гуслару, а понајвише трагичном јунаку косовске мисли Петру II Петровићу Његошу, највећем пјеснику српског језика и српског рода. И ово вече је под окриљем честитог Кнеза, а и под Његошевим окриљем и благословом, јер прослављајући Видовдан, организујући различите духовне манифестације у спомен и за памћење најсветије српске жртве, ми продужавамо мисао Светог Саве, Светог Кнеза Лазара и завјетну Његошеву мисао“.

"Вечерас ћемо, са великом радошћу, чути наше познате пјеснике, умјетнике, културно-умјетничко друштво што је био довољан разлог да се у славу Божју и у спомен Видовдана, свјетлости Видовдана вечерас саберемо. Ово је, заправо, продужетак оних свечаности које смо већ имали у Ђурђевим Ступовима, хвала Богу што је то тако и нека је благословено“, казао је Његово Преосвештенство.

У културно-умјетничком програму су наступили: Илија Лакушић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе, Влајко Ћулафић, главни уредник "Свевиђа“, гласила Епархије будимљанско-никшићке, глумци: Драган Рачић и Мирјана Богосављевић, те КУД "Коло“ из Берана, чији је кореограф Милан Бојовић.
Предсједник Српског клуба Дејан Фемић поклонио је, овом приликом, г.-дину Зорану Бингулцу умјетничку слику "Манастир Ђурђеви Ступови“, рад Даринке Барјактаревић из Берана.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка