Зајечар: Празник Света Три Јерарха и годишњица ВДС-а

Зајечар: Празник Света Три Јерарха и годишњица ВДС-а
Зајечар: Празник Света Три Јерарха и годишњица ВДС-а
Зајечар: Празник Света Три Јерарха и годишњица ВДС-а
Зајечар: Празник Света Три Јерарха и годишњица ВДС-а

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2016. године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, уз саслужење свештенства овог храма. Беседећи о значају прослављања светих великих отаца и учитеља Цркве Владика је подсетио на историјске прилике које су довеле да тога да се у Цркви установи празник Света Три Јерарха. Епископ Иларион је још додао и упозорио на опасност подела и раскола у Православној Цркви рекавши да то бива онда када заборавимо, да на првом месту, прославимо Оца нашег Небескога. -Да љубимо Господа, то нам је прва заповест, рекао је Преосвећени Владика.

Поводом прве годишњице од оснивања Верског добротворног старатељства у Епархији тимочкој, Владика је благословио и преломио славски колач са секретаром ВДС-а ђаконом Вуком Јовановићем. Потом је у пратњи свештеника посетио ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару, која је прославила крсну славу. Ученици веронауке припремили су, са вероучитељицом Данилком Блинџовом, пригодан програм. Владика је пожелео још пуно успешних година у образовању наше омладине.

У поподневним сатима одржана је свечана седница ВДС-а у просторијама ЦО Зајечар којом је председавао владика Иларион. Седници су присуствовали игуман манастира Буково, архимандрит Козма (Радовић), секретар ЕУО протојереј Стеван Станојевић, секретар ВДС-а ђакон Вук Јовановић и архијерејски намесници и старешине градских цркава Епархије тимочке. Разговарало се о хуманитарној делатности и постигнутим резултатима у претходној години, као и могућностима унапређења рада ВДС-а, а на добробит корисника којима је помоћ потребна широм Епархије. Секретар ВДС-а ђакон Вук Јовановић је изнео неке од предлога као смернице рада у овој години: прикупљање података о социјално угроженим лицима, оснивање Милосрдних секција (сл. Колу српских сестара), успостављање контакта са затворским установама, формирање учионица за учење страних језика...

И овога пута истакнута је важност ангажовања свештеника при парохијским црквама, који ће упутити позив хуманим појединцима и организацијама да помогну активности ове добротворне организације.

Извор: Епархија тиммочка